Societat 02/02/2021

'Una más', de Danaciobaxy Bautista, guardonat per l'àrea de Feminisme de Cort

L'Ajuntament de Palma ha escollit el projecte com a guanyador del concurs per reparar la memòria de les dones assassinades per violència masclista

2 min
La guanyadora, Danaciobaxy Bautista, amb la regidora de Feminisme, Sonia Vivas

PalmaL'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma ha anunciat aquest dimarts que el projecte Una más, de l'artista Danaciobaxy Bautista, ha guanyat el concurs de projectes d'arts visuals convocat per reparar la memòria de les dones assassinades per violència masclista. El certamen es fa com a part dels objectius del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, que estableix com un dels eixos principals el foment d'accions de sensibilització de la societat sobre les desigualtats i conductes violentes.

El premi està dotat amb 2.000 euros, que estan destinats a la producció i muntatge de l'obra, i s'adreçava a joves creadors i creadores residents a Palma, d'entre 14 i 35 anys. Ara, l'artista guanyadora té un termini de tres mesos per dur a terme el seu projecte, que consisteix en un videoart, és a dir, una obra audiovisual artística que combina imatges i sons. Bautista té 25 anys i ha estudiat Realització audiovisual a CEF Escuela de Artes Audiovisuales.

La idea d'Una más té com a objectiu representar qualsevol víctima que pateix en silenci. L'artista proposa mostrar 14 dones que miren a càmera, serioses, amb el seu aspecte de vida quotidiana. Pretenen provocar en l'espectador una incertesa sobre el seu estat real, emocions i sentiments, i per això apareixen en un mateix pla estàtic i una mateixa postura.

El jurat ha valorat de la proposta de Bautista la conceptualització de la violència masclista com un fet col·lectiu, la perspectiva de la interseccionalitat i l'absència d'elements martirològics per tractar el feminicidi. A més, han ponderat positivament la qualitat artística i tècnica de les imatges, la nitidesa, la composició i la naturalitat.

"Ha estat un honor guanyar aquest premi, he volgut transmetre que no tots els maltractaments són visibles i que s'ha de lluitar molt contra el maltractament que pateixen les dones", ha declarat l'artista. Bautista es va graduar amb el curtmetratge Querer y no poder, de temàtica LGTBI, sobre la crisi existencial d'una al·lota durant el confinament. A més, va guanyar el premi a millor execució en espot de televisió i millor creativitat en espot web al Festival Internacional de Publicitat Social.

stats