Societat 16/02/2021

La crisi climàtica incrementa el nombre de grumers

L'escalfament de la temperatura de la mar afavoreix l'alimentació i beneficia la reproducció de la 'Pelagia noctiluca', l'espècie més abundant a les Balears

Ara Balears
1 min
Per què els grumers prefereixen                les cales de Banyalbufar i Sóller

L'escalfament de la mar provocat per la crisi climàtica podria explicar l'arribada massiva de grumers al litoral de la Mediterrània al llarg de les darreres dècades, segons un estudi liderat per l'Institut Espanyol Oceanogràfic (IEO) en el qual han col·laborat el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), l'Institut de Ciències Marines d'Andalusia (ICMA) i la Universitat de Bergen.

Els autors asseguren que els anys en què la temperatura de la mar és més càlida a l'hivern i la primavera augmenta l'aparició del fitoplàncton, unes algues microscòpiques que serveixen d'aliment als grumers, segons ha informat l'IEO. Com que la crisi ambiental fa pujar la temperatura de la mar, l'aflorament de les algues dura més temps i incrementa l'èxit reproductiu de la Pelagia noctiluca, el grumer més abundant a la mar balear, present a tota la Mediterrània.

Els investigadors han estudiat durant sis anys la relació entre les condicions ambientals i la distribució i abundància de grumers en les fases que es desenvolupen. Els resultats han estat publicats a la revista Marine Ecology Progress Series. De l'anàlisi combinada de mostres preses durant treballs de camp i dades de satèl·lit els autors han conclòs que la Pelagia noctiluca se sol trobar a les capes més superficials de la mar, on la temperatura més càlida en beneficia el creixement.

L'autor principal de l'estudi, Daniel Ottmann, que és investigador predoctoral a l'IEO de Mallorca, ha destacat la importància de l'anàlisi per conèixer el comportament de les poblacions de Pelagia noctiluca i preveure'n l'aparició massiva.

QUÈ S’HA DE FER DESPRÉS DE LA PICADA D’UN GRUMER?

En cas que un grumer us piqui, la Creu Roja recomana posar alguna cosa freda damunt la part afectada del cos durant 15 minuts, retirar les restes dels tentacles de la ferida, si n’han quedat, i rentar la zona amb vinagre diluït amb aigua o bé aigua de mar. Si la coïssor no minva o apareixen altres símptomes cal anar al metge. El que no s’ha de fer en cap cas és fregar la picada amb la mà i rentar-la amb aigua dolça perquè es pot alliberar el líquid urticant. A més, també s’aconsella no tocar un grumer que estigui mort, ni tan sols un tros de l’animal, perquè encara pot causar un efecte reactiu a la pell.

stats