Societat 27/04/2022

El covid-19 ha augmentat gairebé un 70% les morts per malalties de l'aparell respiratori

Les defuncions per grip han davallat un 48%

ARA Balears
2 min
Una UCI de Son Espases durant la pandèmia de covid-19.

PalmaEl nombre de morts causades per disfuncions de l'aparell respiratori augmentaren un 68,5% a Espanya (en total, 139.880) el 2020 respecte de les registrades el 2019. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi d'investigadors membres de la SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Malalties Respiratòries (CIBERES), en què ha participat Laura Moreno Bueno, alumna de sisè curs del grau de Medicina de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Els investigadors han revisat i analitzat la mortalitat per malalties de l'aparell respiratori a Espanya després de la irrupció del coronavirus, i els resultats s'acaben de publicar a Archivos de Bronconeumología, la revista científica de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

Així, conclouen que el covid-19, que ha estat la primera causa de mort l'any 2020 a Espanya, "ha modificat la salut poblacional i la distribució relativa de les causes de mort per malalties de l'aparell respiratori respecte d'anys anteriors". "Es confirma l'elevada càrrega poblacional de les malalties respiratòries a Espanya, agreujada per la pandèmia", ha exposat Joan B. Soriano, epidemiòleg i investigador del CIBERES, membre de la SEPAR i primer autor de l'estudi.

"Aquestes xifres palesen el gran pes específic que té la pneumologia en el Sistema Nacional de Salut i la importància de l'atenció pneumològica. Aquesta rellevància de la pneumologia ha augmentat amb la irrupció del covid-19 i tot apunta que continuarà creixent a curt i mitjà termini", ha destacat Laura Moreno.

Precisament, l'estudi de les tendències epidemiològiques del covid-19 a les Illes Balears i a Espanya forma part del seu Treball de Fi de Grau, que defensarà aquest estiu a la Facultat de Medicina. "Estic molt contenta amb l'oportunitat de participar en un article científic i aprendre el procés complex de publicar a Medicina", ha dit Moreno.

Les altres malalties respiratòries

El 2020 va haver-hi 493.776 defuncions a Espanya, 139.880 de les quals, gairebé un terç, el 28,3%, foren atribuïbles a l'aparell respiratori. Les morts de l'aparell respiratori de 2020 varen tenir un increment molt acusat, del 68,5%, respecte de les registrades l'any anterior. També hi hagué un descens relatiu d'altres causes de mort respiratòria. El més significatiu és el cas de la grip: les defuncions varen davallar un 48%. Entre les malalties de l'aparell respiratori, la causa més comuna de defunció va ser el covid-19. Les següents malalties de l'aparell respiratori que causaren més morts foren els tumors malignes de tràquea, bronquis o pulmó, que provocaren 21.918 morts.

El doctor Soriano explica que, malgrat que les malalties respiratòries causen una gran mortalitat, les defuncions registrades estan "infradeclarades" en comparació amb altres casos com el càncer, malalties cardiovasculars i metabòliques. "És un desafiament clínic atribuir una mort a un motiu respiratori, perquè els símptomes i determinants són inespecífics i se solapen amb els de malalties cardiovasculars o altres, i molts pacients amb malalties respiratòries cròniques moren amb elles i no d'elles", exposen els autors de l'estudi.

Per aquest motiu, l'objectiu de la investigació és "obtenir una fotografia tan fidedigna com fos possible de les causes de mort de l'aparell respiratori a Espanya l'any 2020, comparant-les amb les del 2019, incloent-hi aquelles malalties que són de l'àmbit de la pneumologia, com és el covid-19, que encara no estaven incloses en la convenció actual per elaborar les estadístiques", detalla Soriano.

stats