Societat 20/11/2019

Cort puja el pressupost per Sant Sebastià i davalla el de Nadal

Els pressupostos de l'Ajuntament de Palma per al 2020 augmenten un 40% el finançament per a la promoció de la llengua catalana

Alba Tarragó
2 min
Llums de Nadal

PalmaParticipació Ciutadana i Govern Interior ha estat una de les àrees de l'Ajuntament de Palma que ha donat compte dels seus pressupostos per al 2020, anunciats aquest dilluns. Una de les mesures més destacades ha estat l'augment de 43.257 euros "en el nou format de festes de Sant Sebastià" i la davallada de 24.000 euros en les festes de Nadal, concretament l'encesa de llums, la revetla de Cap d'Any i la cavalcada dels Reis. Aquest dimecres també ha estat el torn de l'àrea d'Educació i Política Lingüística, que ha informat de l'augment del 40% en promoció de la llengua catalana.

Juntament amb la inversió en normalització lingüística, l'àrea del regidor Llorenç Carrió destinarà 1,7 milions d'euros en una de les demandes més esteses entre les escoles infantils: la climatització de les instal·lacions. Amb aquesta partida, provinent de la Llei de capitalitat i del romanent per a inversions, es podran equipar els centres del Molinar, Ciutat Antiga, Son Ferriol, l'Arenal, Son Roca i Santa Catalina. A més, invertirà un 15% del seu finançament en el Patronat Municipal d'Escoles Infantils (PMEI), passant de set milions d'euros a vuit. Aquest increment es produeix gràcies a la millora en l'aportació de l'Ajuntament, que suposa un 80% del total.

Mig milió d'euros per fer complir la normativa urbanística

Per la seva banda, l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat disposarà de 17,6 milions d'euros, que tindran com a objectius principals desenvolupar el Pla General d'Ordenació Urbana, una millora del servei públic d'Urbanisme, garantir l'accés a l'habitatge digne i continuar amb els projectes de transformació urbana iniciats. Una de les inversions destacades ha estat la de 500.000 euros en personal del departament de Disciplina per tal de vigilar que es compleix la normativa urbanística. Aquesta mesura, segons els càlculs previstos per l'edil Neus Truyol, revertirà en 2,7 milions d'ingressos.

A banda d'això, Model de Ciutat preveu la creació d'un observatori de l'habitatge, per un cost de 120.000 euros, que "donarà dades de quina és la dinàmica de la ciutat en relació amb els preus de lloguer i allà on hi ha més especulació urbanística", ha detallat Truyol. També s'ha fet esment de projectes concrets, com ara el casal de barri de Gènova i el nou edifici de l'Aigua Dolça, previst inicialment per 5,5 milions d'euros.

El finançament per al cinema a la fresca augmenta un 40%

Pel que fa a Cultura i Benestar, el regidor Antoni Noguera ha subratllat la pujada de 750.000 euros en les ajudes econòmiques, que arriben a 4.750.000 euros. A més, s'invertiran 78.000 euros en un projecte de nova creació: el servei d'atenció d'urgències 24 hores. També es destinaran 363.000 euros en la segona fase del desmantellament de Son Banya, la qual cosa inclou les despeses d'enderrocament, serveis jurídics i ajuts econòmics puntuals.

En l'àmbit cultural, Noguera ha dit que reprendrà el Festival de Jazz de Palma, trenta anys després, amb un pressupost de 50.000 euros. Per tal de fer arribar el cinema a la fresca "als barris vulnerables com Son Gotleu, Camp Redó, la Soledat o Son Roca", s'incrementa el pressupost gairebé un 40%, de 86.000 a 126.000 euros.

stats