05/12/2015

Cort obté del Govern 7 milions, una part de la Llei de capitalitat

3 min
Cort obté del Govern 7 milions, una part de la Llei de capitalitat

PalmaEl Govern transferirà durant l’any que ve 7 milions d’euros a l’Ajuntament de Palma perquè pugui decidir-ne la destinació en inversions directes. Es tracta d’una part del compliment de la Llei de capitalitat, segons la qual Palma ha de rebre 30 milions d’euros anuals. En els pressuposts de la Comunitat per al 2016, l’Executiu només havia previst 4,9 milions d’euros per a aquest concepte, que corresponen a plurianualitats per pagar la remodelació del poliesportiu de Son Moix i altres instal·lacions esportives, a més de vuit més que ja estaven compromesos per pagar el palau de congressos.

Cort reclamava que s’incrementàs la partida per poder decidir noves inversions, malgrat que no es pogués arribar a tots els 17,1 milions restants. Després de setmanes de negociacions, la presidenta Francina Armengol i el batle José Hila es reuniren ahir al Consolat de Mar per anunciar l’esmentat acord. El batle considerà que es tracta d’un “punt d’inflexió”, perquè des de l’any 2010 Palma no rebia cap transferència directa per la Llei de capitalitat i ara “podrem decidir on invertir aquests 7 milions en una ciutat amb moltes prioritats”.

La Llei de capitalitat, aprovada per tal de donar a Palma més finançament per sostenir els costos d’infraestructures com a capital de la Comunitat i un major pes poblacional, s’ha incomplit sistemàticament. El Govern no transfereix a Cort els 30 milions anuals prevists, sinó que es van establint “compensacions”; és a dir, l’Executiu computa a la Llei de capitalitat altres transferències que Palma hauria de fer a la Comunitat.

Respecte de l’exercici d’enguany, encara quedaven per computar així 10 milions d’euros, que es mantindran com a compensació. Malgrat això, el batle José Hila ha agraït l’esforç de l’Executiu autonòmic amb vista a l’any que ve. “És una primera passa que atorga capacitat de decisió a l’Ajuntament de Palma i mostra que el Govern té en compte Cort”. La presidenta Armengol va comparèixer amb ell per dir que, tot i les limitacions pressupostàries, el seu Govern ha decidit un “canvi radical” en el compliment de la Llei de capitalitat perquè Palma pugui afrontar “els seus serveis de caràcter supramunicipal”, i recordà que durant el mandat de José Ramón Bauzá i Mateu Isern no es va fer cap transferència com l’acordada ara.

Tres milions més del Consell

Per la seva banda, Hila anuncià que el seu Ajuntament està negociant amb el Consell de Mallorca una aportació d’uns tres milions d’euros per aquest mateix concepte, per la qual cosa Cort pot arribar a disposar de 10 milions extraordinaris per a inversions durant l’any que ve, no prevists en els pressuposts municipals aprovats.

Sobre la destinació de les inversions, es planificarà en una reunió del Consell de Capitalitat, un òrgan que és una mena de comissió mixta entre el Govern i l’Ajuntament, i que es durà a terme el proper 14 de desembre. En tot cas, el batle avançà algunes de les prioritats del seu equip de govern, com la creació d’equipaments municipals i instal·lacions esportives a distintes barriades, la creació d’una passeig per a vianants al camí dels Reis i actuacions a la Platja de Palma.

“No m’interessa la data, el que vull és que acabin les obres”

El batle José Hila es va referir a la comunicació feta per la constructora Acciona, segons la qual ha fixat un nou termini -el 24 de febrer- per acabar les obres del palau de congressos de Palma. Sobre aquest nou retard i després de setmanes d’enfrontament amb la constructora, Hila digué que “no m’interessa la data que diguin, el que vull és que acabin les obres”. El batle no es mostrà, doncs, preocupat per un nou retard, sinó perquè Acciona posi nous entrebancs. Afegí que els tècnics estudiaran ara la proposta de la constructora i es continuarà negociant.

stats