Societat 24/04/2020

El coronavirus allibera 15 víctimes d’explotació sexual

El Consell de Mallorca i Metges del Món engeguen un servei per atendre dones en situació de prostitució durant l’estat d’alarma

A. T.
2 min
El coronavirus allibera 15 víctimes d’explotació sexual

PalmaEls prostíbuls i clubs de cites varen haver de tancar les portes amb la declaració de l’estat d’alarma el 14 de març. Però, en la clandestinitat, l’oferta es manté. Els proxenetes continuen obligant les dones que exploten sexualment a mantenir l’activitat i les que s’hi neguen s’enfronten a perdre el sostre sota el qual viuen. Aquest és el cas de les 15 dones que ja ha acollit un nou servei que el Consell de Mallorca ha posat en marxa, en col·laboració amb Metges del Món, per donar una sortida a les víctimes de tràfic de persones durant la crisi del coronavirus.

Fa gairebé dues setmanes, quan va ampliar l’oferta d’habitatges per a les víctimes de violència masclista, el Consell de Mallorca es va trobar amb una demanda totalment inesperada. Quatre dones acudiren a Metges del Món perquè les havien fetes fora del lloc on vivien i, alhora, les explotaven sexualment. La coordinadora autonòmica de l’entitat social, Belén Matesanz, explica que de seguida varen demanar ajuda a la Direcció Insular d’Igualtat i varen aconseguir allotjar-les en apartaments que el sector hoteler havia posat a la seva disposició. En només deu dies, la xifra de dones ateses s’ha triplicat i han passat de quatre a quinze.

La responsable de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez, veu aquesta situació com “una oportunitat”, tant per a algunes dones com perquè l’administració s’hi pugui acostar. Abans de l’estat d’alarma “estaven confinades en espais on era més difícil arribar” i d’aquesta manera “s’han pogut alliberar”. La majoria són al·lotes de fora d’Espanya amb molt poca xarxa social i de suport, assenyala Suárez, i es mostren molt sorpreses que els ofereixin aquest servei.

Tornar o no la prostitució

“Per a elles ha estat una salvació”, exclama Matesanz, que agraeix també poder donar-los una millor atenció. Totes reben l’acompanyament de sis monitores, una psicòloga i una educadora. Estar aïllades els permet “recuperar-se psicològicament i plantejar-se què passarà després, si volen tornar a exercir la prostitució o no”. A banda d’aquestes 15, Metges del Món fa el seguiment per telèfon d’unes 380 dones a Mallorca i 70 a Eivissa que es troben situacions similars.

Matesanz no es mostra sorpresa davant la gran demanda de serveis sexuals que continua havent-hi durant el confinament. “Als puters els és igual la salut de les dones que estan comprant, la d’ells mateixos i la de la seva família. Aprofiten quan van a comprar o a la sortida de la feina per pagar per sexe”, critica.

Tot i això, la coordinadora no preveu un augment important en les demandes d’allotjament, perquè moltes d’aquestes dones poden accedir a les prestacions que ofereix el Govern arran del covid-19 a través d’entitats com Metges del Món i la Creu Roja. Atès que gran part de la població no compleix els requisits establerts per obtenir la renda social garantida de 450 euros mensuals -com ara tenir permís de residència o compte bancari-, l’Executiu destina una part del pressupost a organitzacions socials, que s’encarreguen de tramitar les ajudes.

stats