CONFLICTE LABORAL
Societat 17/06/2018

Convocada una vaga en el servei de recollida de fems d’11 municipis

L’aturada indefinida començarà dijous i afectarà Manacor i tota la comarca del Raiguer

Miquel Barceló
3 min
A la ciutat de Manacor poden repetir-s’hi imatges com aquesta del juliol del 2016, després de sis dies de vaga.

ManacorL’estiu pot començar amb pudor a molts de pobles de Mallorca. Algunes de les concessionàries del servei de recollida de fems de l’illa viuran el seu primer torcebraç entre treballadors i empresaris la setmana vinent.

La capital del Llevant i gairebé tota la Mancomunitat del Raiguer poden patir les conseqüències d’un greu conflicte amb l’aturada programada, que es farà efectiva si d’aquí a uns dies les parts no arriben a un acord.

El sindicat CCOO ha convocat una vaga indefinida a partir del proper dijous, dia 21, en el servei de recollida de fems del municipi de Manacor, la concessionària del qual és Lumsa, i a deu municipis del Raiguer en què opera el grup empresarial Melchor Mascaró S.A.

Aquest dimecres, dijous i divendres passats va haver-hi intents de conciliació però, de moment, només Inca ha esquivat la convocatòria, atès que la concessionària Cespa i el col·lectiu de treballadors han arribat a un acord per desconvocar la vaga i, per tant, quedaran al marge del conflicte que arranca amb la manca de disponibilitat de les concessionàries a l’hora de millorar el salari i les condicions laborals dels seus empleats.

Segons CCOO, el sindicat majoritari de les esmentades empreses, la vaga indefinida tindrà un major impacte en els pobles de la Mancomunitat del Raiguer, ja que no tenen contenidors, com és el cas de Manacor. Mentre al Raiguer no hi ha, de moment, cap reunió programada, a la capital del Llevant es preveu que l’empresa i els representants sindicals es reuneixin dimarts que ve a les 9 h amb la batlessa, Catalina Riera, a l’Ajuntament de Manacor. S’intenta evitar, d’aquesta manera, que es repeteixi la vaga de sis dies que a mitjan juliol del 2016 deixà sense servei tot el municipi de Manacor.

Reunió sense acord

La darrera reunió al TAMIB entre Lumsa i els treballadors acabà sense cap tipus d’avinença, i només un acord el proper dimarts podria evitar una aturada indefinida del servei de recollida de fems a Manacor, que, evidentment, afectarà tota la planta hotelera.

Miquel Àngel Pardo, secretari general de serveis de CCOO, recorda que l’Ajuntament ha preparat un nou plec de condicions de concessió del servei sense tenir en compte la situació que viuen totes els treballadors i treballadores que sobreviuen amb sous molts baixos. “Un peó no arriba als 850 euros i un conductor només en cobra 1.000, mentre es veuen forçats a treballar fins a 12 hores alguns dies, i l’empresa assegura que no hi haurà cap augment”, es queixa el representant sindical.

A Manacor, Lumsa hi té 55 treballadors i en el cas de la comarca del Raiguer, Melchor Mascaró n’hi té una trentena, segons informa Comissions Obreres.

Plec de condicions aturat

L’Ajuntament de Manacor havia convocat un ple per al proper dilluns, per tal d’ aprovar el nou plec de condicions per a una nova concessió que havia d’expirar el passat mes d’abril però que fou allargada, atès que els serveis administratius han anat endarrerits preparant les noves clàusules per fer una nova contracta. Finalment, la batlessa l’ha suspès davant el nou escenari d’una vaga indefinida.

A CCOO hi ha un fort malestar per l’actitud de l’equip de govern de l’Ajuntament de Manacor, una vegada examinat l’esborrany del plec de condicions. El sindicat entén que l’Ajuntament s’ha rigut dels treballadors “en no incloure-hi cap apartat que suposi una millora per als empleats i les empleades” que treballin amb la nova concessió, que bé podria ser Lumsa o una altra empresa del sector de neteja. “L’empresa ja ha dit que no hi haurà cap augment”, assegura Miquel Àngel Pardo.

La plantilla de Lumsa ja ve d’uns precedents de vaga, ara fa gairebédos anys, que es va desconvocar després del compromís d’un increment salarial d’un 1,2%. L’Ajuntament, en repetides ocasions, fins i tot a través de mocions aprovades per unanimitat, s’havia compromès a “fer complir les bases d’execució del contracte que té la concessionària del servei, i en cas de no ser així, a prendre les mesures necessàries que prevegi la normativa d’aplicació per resoldre el contracte”.

Però l’Ajuntament no només no ha sancionat l’incompliment sinó que l’any passat complementà amb 180.000 euros una ampliació dels serveis de neteja viària, cosa que des dels grups de l’oposició criticaren, pel fet que la companyia desatenia els seus compromisos contractuals i operava amb un nivell de conflictivitat laboral molt alt, que ara ha acabat d’esclatar i que pot conduir a una segona vaga indefinida en menys de dos anys.

Compromisos incomplerts

Diversos informes de qualitat de servei redactats des de l’administració local han advertit de manera reiterada que Lumsa no ha complert els compromisos de l’adjudicació del servei. A més, l’Ajuntament de Manacor ja té aprovada per ple la introducció de clàusules socials en el futur contracte, precisament per reduir la conflictivitat laboral i, de retruc, millorar el servei.

stats