La contaminació per ozó cau un 44% a les Balears el 2020

Tot i això, encara hi ha un 95% de la població de les Illes que continua respirant aquest gas en proporcions superiors a les recomanades 

La disminució de les emissions per les restriccions a la mobilitat que s'han imposat a causa del covid-19 ha reduït un 44% la contaminació per ozó a les Balears. Segons ha explicat l'agència Efe, aquestes dades s'han extret de l'estudi La contaminació per ozó a l'estat espanyol el 2020, d'Ecologistes en Acció, que recull les dades de 483 estacions de mesurament, 18 de les quals estan situades a les Balears, entre el mes de gener i el mes de setembre.

Tot i això, encara hi ha un 95% de la població de les Illes que continua respirant aquest gas en proporcions superiors a les que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la legislació espanyola. En el conjunt de l'Estat, les emissions s'han reduït un 41% respecte del període 2012-2019, però passa el mateix que a les Balears: tot i aquest descens, encara hi ha 36 milions de persones que continuen exposades a aquesta substància contaminant.

Les Illes, juntament amb el nord-est peninsular, els Pirineus, la Vall de l'Ebre, Tarragona i València, és una de les regions on la disminució ha estat més significativa. L'estudi assenyala que Madrid, les províncies del sistema central i diverses zones de Catalunya registren nivells d'ozó superiors als que permet la legislació espanyola, encara que, si s'atenen els objectius de l'OMS, gairebé tot el territori espanyol, excepte Galícia i la Cornisa Cantàbrica, superen les recomanacions de l'OMS. 

El coordinador de l'informe, Miguel Ángel Cabellos, ha explicat que la crisi sanitària "ha demostrat que la reducció del transport i la descarbonització de les activitats industrials són les úniques eines per poder reduir significativament la contaminació".

A més, la coordinadora d'Ecologistes en Acció València, Helena Prima, ha explicat que "l'ozó dolent pot causar 1.800 morts prematures cada any a un cost de 5.000 milions d'euros". A més, ha destacat que també afecta l'agricultura. En un context de crisi sanitària, "la contaminació per ozó troposfèric ha d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre", segons ha subratllat Prima, qui ha recordat que aquest contaminant és especialment perillós per a "les persones grans, els nins, les dones embarassades i les persones amb malalties cardiorespiratòries cròniques". 

La contaminació de l'aire a Palma cau un 67% durant l'estat d'alarma

 


 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF