Societat 15/05/2020

Un mort i nou casos nous de coronavirus a les Illes

El total de curats a l'Arxipèlag arriba ja a 1.513, 21 més que aquest dijous

Ara Balears
3 min
Personal sanitari al laboratori de Son Espases.

PalmaL'àrea de Salut de Menorca ha confirmat la mort d'una persona amb covid-19 aquest divendres, i el Ministeri de Sanitat, per la seva banda, ha informat que a les Balears s'han detectat nou casos nous de coronavirus. Aquests nous positius suposen un increment dels casos d'un 0,46%. Així, les Illes arriben aquest divendres als 1.967 positius per proves PCR i la xifra de defuncions puja a 217. En total, s’han duit a terme 77.006 proves de laboratori (61.523 PCR i 15.483 proves d’anticossos).

La darrera persona que ha perdut la vida a les Illes amb coronavirus era un jubilat de 71 anys, que va viatjar a Menorca des de Madrid amb un viatge organitzat per l’Imserso. L'home va ser el segon positiu que es va diagnosticar a Menorca i portava 67 dies ingressat a l'UCI de l’hospital Mateu Orfila.

Sanitat ha assenyalat que els contagiats de coronavirus curats a l'Arxipèlag arriben a 1.513, 21 més que aquest dijous. D'acord amb les dades del Ministeri, a les Illes hi ha 238 casos positius actius, és a dir, 12 menys que ahir.

Dels nous positius, cinc han estat hospitalitzats, però cap ha entrat a la Unitat de Cures Intensives, la qual cosa manté la xifra de pacients que han ingressat a l'UCI en 171 i el nombre de casos que han necessitat hospitalització augmenta a 1.136.

L'evolució respecte de les dades d'aquest dijous és d'un increment d'un 1,40% del nombre d'altes. D'aquesta manera, a les Balears, els morts a causa de la

Situació als hospitals

La Conselleria de Salut ha destacat que a Mallorca hi ha 171 persones hospitalitzades, 31 de les quals es troben en unitats de cures intensives. A més, 113 persones reben atenció per part de les unitats d'atenció al coronavirus (UVAC), tot i que no totes són casos positius confirmats amb prova PCR.

A Menorca hi ha quatre pacients hospitalitzats (tots a l'UCI) i una persona en seguiment per part de les UVAC. Per la seva banda, a Eivissa són 21 les persones que continuen a l'hospital, quatre de les quals es troben a l'UCI. Quatre persones més reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

Personal sanitari

El Govern ha informat que des que va començar l'epidèmia, s'han detectat un total de 344 casos positius entre els professionals que fan feina als centres sanitaris, el 17,5% dels 1.967 casos que s'han detectat en total a les Illes fins ara. De tots aquests casos, hi ha 70 professionals que són positius actius, xifra que representa el 0,5% dels 16.000 sanitaris que fan feina a les Balears. A més, un total de 122 estan en vigilància activa.

La situació a les residències

Segons les dades publicades aquest divendres, Salut ha informat que en les darreres hores les residències de gent gran no han notificat cap contagi nou ni entre els usuaris ni entre els treballadors. A hores d'ara hi ha 91 usuaris amb contagi actiu, 167 han superat la infecció i 84 han mort. En el cas dels treballadors, 48 continuen contagiats i 109 s'han curat.

Quant a les residències per a persones amb discapacitat, tampoc no se n'ha notificat cap cas nou i ja s'ha registrat una curació entre els treballadors d'aquests centres. Per tant, aquest divendres la situació és la següent: han superat la malaltia els 20 treballadors que havien estat afectats pel coronavirus, així com 35 residents, mentre que queden dos casos actius entre els usuaris, tots dos hospitalitzats.

Dades estatals

El nombre de morts per coronavirus torna a baixar a tot l'Estat. En les últimes hores, el govern espanyol ha notificat 138 defuncions més i la xifra total s'eleva a 27.459. El nombre de positius torna a situar-se per sobre dels 500 diaris. Concretament, aquest divendres se n'han comptabilitzat 549 de nous. Des que ha començat la pandèmia ja s'han diagnosticat 230.183 persones amb covid-19. La dada positiva és que ja hi ha 144.783 persones curades, 1.409 més que aquest dijous.

En la roda de premsa d'aquest divendres, el responsable tècnic del Ministeri de Sanitat ha desgranat la incidència que ha tingut el virus en les diferents comunitats autònomes. En aquest sentit, ha explicat que la Rioja ha estat el territori on ha tingut més incidència, és a dir, on s'han detectat i notificat un nombre més alt de casos, un 40% en relació amb la resta de comunitats, mentre que la mitjana a tot l'Estat ha estat d'entre un 10% i un 11%. Tot i que el percentatge de detecció és bastant baix, Simón ha assegurat que ha sigut suficient per "seguir l'evolució de l'epidèmia".

stats