Societat 30/11/2021

Els contagis s'acceleren a les Balears, que superen els 3.000 casos actius

La incidència de covid-19 ja passen els 250 contagis per 100.000 habitants

2 min
Gent passejant pel centre de Palma.

PalmaEls contagis de covid-19 continuen accelerant-se a les Balears, tal com també ocorre a la resta de l'Estat i Europa. En un mes, els illencs amb infecció activa s'han triplicat: l'1 de novembre se'n registraven 1.033 i aquest dimarts, 3.033. Els indicadors epidemiològics també mostren que el virus s'expandeix més ràpidament els darrers dies. La incidència acumulada a 14 dies és de 250 casos per cada 100.000 habitants, 50 punts més que la setmana passada. Pel que fa a la taxa de positivitat en les proves, és d'un 6,8% (fa set dies era del 5,2%).

En les darreres 24 hores, la Conselleria de Salut ha detectat 328 nous contagis: 278 a Mallorca, 34 a Menorca i 16 a Eivissa. Pel que fa a les residències de gent gran, n'hi ha tres amb brots de coronavirus: Hermanitas de los Pobres a Mallorca, amb tres usuaris positius, un dels quals hospitalitzat; Gent Gran Cime a Menorca, amb un usuari actiu hospitalitzat i un treballador contagiat, i Can Blai a Eivissa, amb un usuari i un sociosanitari contagiats. Al conjunt de l'Arxipèlag, hi ha cinc infectats entre residents i 12 entre treballadors.

La nova onada de contagis ja comença a impactar en el sistema sanitari, amb un increment gradual dels ingressos i les persones ateses als centres de Salut. L'Atenció Primària és la que més augment de pacients està registrant: a principi de mes feia el seguiment de 1.107 illencs i ara atén 3.400 persones infectades. D'altra banda, els hospitals atenen 88 pacients amb covid-19 a planta (49 més que a principi de novembre) i 24 a l'UCI (quatre més). Les unitats de cures intensives tenen el 7% dels llits destinats a malalts greus de coronavirus ocupats. Per acabar, entre els treballadors del Servei de Salut hi ha 85 persones actives i 134 en aïllament.

Patrícia Gómez, s'ha referit avui al Parlament a la situació als hospitals i ha defensat que "encara tenen una situació bastant estable, tret de l'illa de Menorca". La consellera de Salut ha advertit que "el 18% de les persones no vacunades suposa el 50% dels ingressos de covid-19" a les Balears. Per tal reforçar la tasca de rastreig, a partir d'aquest dimarts s'han incorporat de nou una trentena de militars a la central de coordinació Covid-19.

stats