Societat 05/09/2021

Els consumidors de prostitució a les Illes es dupliquen durant la temporada turística

A causa de la pandèmia, la pràctica s'ha traslladat a pisos i això fa que sigui molt més complicat seguir-la

ARA Balears
2 min
Una treballadora sexual a un bar de copes de Magaluf.

PalmaLa prostitució continua duplicant les seves xifres durant les temporades turístiques de cada estiu. És una pràctica habitual, segons ha explicat el professor de la UIB i membre del Grup d'Investigació i Formació Educativa i Social Lluís Ballester a Europa Press. A causa del turisme i de la població flotant, els clients de la prostitució es dupliquen cada estiu. I encara que la pandèmia semblava haver fet disminuir la taxa, no s'ha pogut estudiar a fons, ja que la pràctica s'ha traslladat a pisos i apartaments, cosa que fa molt més complicat fer-ne un seguiment.

Amb dades generals durant l'any, a les Balears s'estima que hi ha 70.000 clients estables de la prostitució. Normalment, la xifra comença a pujar quan s'acosta Setmana Santa i es va incrementant fins a acabar la temporada turística d'estiu. Enguany, però, el gran volum d'entrades i d'activitat s'ha vist a l'agost, quan hi ha hagut més visitants de fora a les Illes Balears. S'estima que a l'Arxipèlag hi ha 2.500 persones, la majoria dones, que exerceixen la prostitució quan hi ha el pic més alt. Alhora, aquesta xifra mai baixa de les 700 durant tot l'any.

La deslocalització de la prostitució

La prostitució està deixant els carrers i els clubs per dirigir-se als pisos. Això fa que sigui molt més difícil controlar-la. "És més complicat accedir a aquestes dones, que ara estan més desprotegides perquè estan totes soles i són traslladades amb major facilitat", expliquen des de Médicos del Mundo. El docent de la UIB Lluís Ballester ratifica aquest "ocultisme imparable", ja que, segons explica, el model tradicional de prostitució està desapareixent. Ballester assegura que la meitat de l'oferta de prostitució a les Illes és a la web.

La prostitució amb menors incrementa

Ballester ha destacat també que el possible augment de la prostitució amb menors d'edat es pot haver donat per culpa de la pornografia i les xarxes socials. Així i tot, el que més sobta és la quantitat de desaparegudes que hi ha, que no atura de créixer entre adolescents i nines joves. Pel que fa al perfil de les víctimes, Médicos del Mundo diu que la majoria de les víctimes provenen d'Amèrica Llatina, Europa de l'Est i l'Àfrica. Amb relació al rang d'edat, solen ser dones d'entre 35 i 44 anys, malgrat que la població d'entre 45 i 54 ha pujat molt després d'un any amb "condicions laborals tan precàries", assegura Médicos del Mundo.

stats