Societat 11/07/2019

Les empreses que van construir el sistema de recollida pneumàtica a Palma hauran de pagar 24 milions a l'Ajuntament

El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència de l'any 2012

Ara Balears
1 min
10 ANYS DE SERVEI  Només 10 anys ha pogut aguantar la xarxa de recollida pneumàtica de Palma, un projecte que va costar gairebé el doble del previst inicialment i que ara quedarà condemnat per sempre. Una part dels 27 milions d'euros que va costar la instal·lació va ser finançada per la Unió Europea.

PalmaEl Tribunal Suprem ha ratificat aquest dijous que les empreses que van construir el sistema de recollida pneumàtica d'escombraries a Palma han de pagar 24 milions d'euros a l'empresa pública municipal Emaya pels errors de la xarxa, que no ha funcionat bé durant els 10 anys de vigència. A més, aquests errors van provocar que el sistema, que estava projectat per als pròxims 30 anys, s'eliminàs abans de l'esperat.

Segons ha informat el Consistori en un comunicat, l'alt tribunal ha desestimat els recursos d'Envac, Ibèria i Urbaser, les empreses associades per a la instal·lació del sistema pneumàtic, que realitzaren l'any 2002.

L'Ajuntament ha recordat que el 2013 el ple va acordar per unanimitat iniciar un procés judicial per reclamar a les empreses concessionàries de la instal·lació una indemnització per la infraestructura inservible, procés que va acabar amb una sentència a favor del Consistori, en la qual es xifrava la indemnització en 24 milions d'euros.

Les empreses condemnades van pagar la sanció, però hi van presentar recurs, per la qual cosa Emaya va optar per no fer ús dels doblers fins que hi hagués una resolució ferma. Ara, l'empresa pública es proposa destinar aquests fons "a la renovació de la xarxa de distribució d'aigua potable i de sanejament". "Les millores en la xarxa de clavegueram i la seva separació de les pluvials podran millorar el sanejament de les aigües residuals i reduir els abocaments contaminants a les platges i aigües de la badia", ha argumentat Cort.

stats