Diada de Mallorca
Societat 31/08/2023

El Consell no espera a l'any que ve i ja celebrarà la Diada de Mallorca aquest 12 de setembre

No serà de manera oficial perquè no tenen temps de tramitar el canvi de data, però Galmés farà una ofrena de flors i altres actes encara pendents de definir

3 min
La Diada de Mallorca, en imatges

PalmaJa ho varen plasmar en el seu acord per governar el Consell de Mallorca: el PP i Vox volen canviar la data de la Diada de Mallorca i celebrar-la el 12 de setembre, en comptes del 31 de desembre. Ara bé, burocràticament no tenen temps per tramitar el canvi de manera oficial enguany, però això no els ha frenat i ja han anunciat que el dimarts 12 de setembre programaran una sèrie d'actes "simbòlics".

Entre aquests, hi haurà l'habitual ofrena de flors a la tomba del rei Jaume II que el PP ha fet els darrers anys, quan ha estat a l'oposició, mentre que la resta d'activitats "encara estan pendents de concretar", segons han informat fonts de la Conselleria de Presidència. De fet, aquest departament ja treballen en la recopilació d'informes que avalin el canvi de data: "Ho volem fer ben fet i fonamentat", han assegurat.

Així, enguany el Consell de Mallorca no organitzarà aquest acte de manera oficial i també descarta que el 31 de desembre s'hi faci cap acte relacionat. De fet, preveuen haver tramitat l'oficialitat del dia 12 de setembre abans de final d'any, per tal de mantenir aquesta data durant tot el mandat, segons han afegit.

Els premis, d'altra banda, tampoc no seran l'habitual 31 de desembre, sinó que es faran per novembre, en un dia encara a concretar. En aquest acte, es distingeixen persones i entitats com a reconeixement a la tasca feta o que fan en benefici de Mallorca i de la seva ciutadania.

El canvi ha indignat historiadors, que rebutgen la proposta. "Fer la Diada un dia que no sigui el 31 de desembre és fer-la d'esquena a la societat civil organitzada", ha afirmat l'historiador mallorquí Gabriel Mayol. "La gent, tant a Palma com als pobles, celebren la Diada a final d'any i aquesta data és l'única que té seguiment per part de la societat, sigui aquest major o menor", ha afegit.

Per què hi ha debat entre el 12 de setembre i el 31 de desembre?

Mayol explica que aquesta celebració es fa el desembre "des de l'Edat Mitjana", ja que "és quan les tropes catalanes varen incorporar Mallorca a la Corona d'Aragó". Ara bé, en temps del mandat de Maria Antònia Munar al Consell de Mallorca (des del 1995 fins al 2007), la regionalista, volent defugir el catalanisme, va impulsar la celebració el 12 de setembre.

Aquest mateix dia del 1276, el rei Jaume II va ser coronat rei de Mallorca a l'església de Santa Eulàlia de la Ciutat de Mallorca, on va jurar els privilegis i franqueses del Regne de Mallorca. "És una data que tan sols els historiadors teníem en compte", precisa Mayol, i que "mai no ha arrelat", afegeix. Des de llavors, el debat polític envolta aquesta celebració.

L'Obra Cultural Balear, "radicalment en contra"

Una de les entitats més representativa d'aquesta diada, l’Obra Cultural Balear (OCB), també s'hi ha pronunciat i assegura estar "radicalment en contra" del canvi de data. "La Diada nacional del poble de Mallorca és, ha estat i serà el 31 de desembre, data fundacional del nostre poble, tal com l’hem conegut fins avui en dia, amb la seva incorporació a l’àrea lingüística catalana", ha dit el catedràtic de Dret Penal i portaveu de l'OCB, Toni Llabrés.

A més, el penalista ha qualificat "d'invent" la celebració del 12 de setembre i ha assegurat que "es tracta d'una maniobra despersonalitzadora sense gens de tradició ni arrelament". No obstant això, el president de l'entitat, Joan Miralles, també ha volgut remarcar que "l'OCB no renega de l'efemèride del 12 de setembre", però defensa que "aquest no és el dia de la Diada".

stats