Societat 10/12/2020

El Consell de Mallorca nomena filla adoptiva María José Varela, un referent del feminisme a l'illa

El ple de la institució insular també ha aprovat la concessió de sis medalles d'honor i gratitud i sis premis Jaume II

K. O.
2 min
María José Varela

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous nomenar María José Varela filla il·lustre adoptiva de l'illa. Varela, que va néixer a Lugo l'any 1949, va ser una de les pioneres de la lluita feminista de Mallorca i des de l'any 1996 va ser militant del Lobby de Dones. Entre el 2000 i el 2006 va ser presidenta de l'organització. El 4 de març d'enguany va morir a 70 anys a causa d'una llarga malaltia.

Entre el 2007 i el 2011 va ser directora insular d'Igualtat al Consell de Mallorca i de l'any 2012 al 2015 ocupà el càrrec de vicepresidenta tercera del Consell Social de Palma. En aquell mateix temps, va coordinar al SOIB el Servei d'Intermediació per a les Víctimes de Violència Masclista.

El ple de la institució insular també ha aprovat la concessió de sis medalles d'honor i gratitud i sis premis Jaume II. Concretament, les persones o entitats que rebran una Medalla d'Honor i Gratitud de l'illa de Mallorca són: l'associació de banda de música de Felanitx pel seu 200è aniversari; el doctor Felicià Fèlix Grases i Freixedas per la seva contribució en la investigació renal; la merceria Ca n'Àngela de Palma, amb 335 anys d'història, i el policia local de Pollença Rafel Coves Femenia per impulsar la figura del policia tutor. També rebran aquesta distinció a títol pòstum Magdalena Rigo Lliteras, primera bombera d'Europa, i l'exdirector d'Última Hora, Pedro Comas Barceló.

Així mateix, s'atorgarà el premi Jaume II a les agrupacions de protecció civil de Mallorca per la seva contribució altruista i desinteressada, a l'associació Art Palma Mallorca per promoure la Nit de l'Art des del 1997, al col·legi de treballadores socials i del tercer sector per impulsar la integració social i a les cooperatives agroalimentàries per cuidar el territori. A més, també rebran el guardó el ciclista artanenc Enric Mas i la ciclista marratxinera Mavi García.

stats