Societat 06/07/2020

El Consell Escolar demana més mitjans per combatre l'abús a menors

Reforçar la plantilla dels tècnics d'intervenció sociocomunitària i dels treballadors socials és una de les principals peticions d'aquest òrgan, on hi ha diferents representants de la comunitat educativa

Ara Balears
2 min
Una filera d'alumnes de l'Institut Lluís Vives de Barcelona, en una imatge d'arxiu

PalmaEl Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB) ha demanat aquest dilluns a la Conselleria d'Educació que reforci els mitjans humans, tècnics i econòmics del Programa d'Intervenció Sociocomunitària a Secundària i augmenti la plantilla amb més tècnics i més educadors socials que contribueixin a garantir que es combaten els abusos a menors.

El CEIB, segons ha informat Efe, ha recordat en un comunicat que el Programa d'Intervenció Sociocomunitària va néixer per disposar d'"un servei de prevenció selectiva", dirigit a alumnes de Secundària, "per intervenir interdisciplinàriament per eliminar o reduir les dificultats socials, educatives i els conflictes entre l'alumnat, les famílies i el personal del centre; millorar la convivència i evitar l'absentisme i el fracàs acadèmic".

També demana al Govern campanyes de difusió del telèfon d'ajuda a la infància, perquè es pugui assistir "menors en situacions de vulnerabilitat urgents". Proposa també campanyes informatives per a tota la societat sobre "les situacions que són clarament maltractament i abús i, per tant, denunciables".

La difusió dels casos d'explotació sexual d'adolescents tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que depèn del Consell de Mallorca, va dur el gener d'enguany la Fiscalia a obrir una investigació penal. L'escàndol va sortir a la llum arran de la violació en grup d'una adolescent tutelada de tan sols 13 anys durant la Nit de Nadal, que en la denúncia va explicar que durant la mateixa nit també li havien fet ofertes perquè es prostituís. Posteriorment, l'IMAS va reconèixer que 16 adolescents que té sota protecció havien estat explotats sexualment alguna vegada.

Aquest abusos no són exclusius dels centres de menors. L'ARA Balears, un mes abans de l'escàndol de l'IMAS, va explicar en un reportatge l'existència d'explotació sexual de menors en hotels de les Illes.

stats