Societat 03/01/2021

Confirmen la presència d'una espècie d'escarabat de grans dimensions a Eivissa

Cada exemplar pot fer uns cinc centímetres

Ara Balears
1 min
Exemplar de l'escarabat

PalmaTècnics dels serveis de Sanitat Forestal i Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i Agents de Medi Ambient han confirmat la presència d'un escarabat de grans dimensions a Eivissa. Es tracta de l'espècie Ergates faber L, un coleòpter cerambícid que pot fer uns cinc centímetres.

Fins ara, no es tenia constància segura de la seva presència a l'illa. Tot i això, és una espècie àmpliament descrita a la península Ibèrica i les Illes Balears. La troballa s'ha confirmat a través d'un article publicat al butlletí número 63 de la Societat d'Història Natural de les Balears (SHNB), en què han participat diversos autors.

L'E. faber no produeix greus danys forestals, si bé afecta les soques dels pins. Les larves es desenvolupen generalment en soques que han estat tallades més de dos anys enrere. Aquestes, quan maduren, pupen per primavera i els adults emergeixen entre finals de maig i finals de setembre. Durant els darrers anys s'han documentat quatre exemplars d'aquesta espècie, localitzats als municipis de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany.

Aquesta recerca s'emmarca en la línia de col·laboració de la Conselleria amb el món acadèmic i científic, fruit de la necessitat de conèixer amb més profunditat la fauna dels boscos de les Illes Balears. L'objectiu final és tenir-ne controlats els organismes de quarantena mantenint la capacitat de detectar insectes patògens en els primers moments d'introducció.

stats