Societat 21/06/2020

Ricardo Moyano, 16 anys, Madrid: “La quarantena m’ha servit per apreciar molt més tot el que tinc”

Ha pogut dedicar temps a alguna de les coses que més li agraden, com el cinema, la música i l’economia

Thaïs Gutiérrez
2 min
Ricardo Moyano, 16 anys, Madrid: “La quarantena m’ha servit per apreciar molt més tot el que tinc”

BarcelonaEl Ricardo Moyano estudia 4t d’ESO i ha passat el confinament a casa amb la seva mare i els seus dos germans grans, a Tres Cantos, als afores de Madrid. “Em vaig plantejar aquests mesos de confinament com una oportunitat per millorar”, diu, i explica que ha pogut dedicar temps a alguna de les coses que més li agraden i per a les quals mai trobava una estona, com el cinema, la música i l’economia.

“He fet cursos de música online, que m’agrada molt, i també de borsa, perquè és una cosa que m’interessa i sempre n’havia volgut aprendre, i he dedicat temps a veure pel·lícules, sobretot clàssics que els meus amics no han vist mai però que són boníssims, com La gran evasió o L’apartament”. Aquest jove, que confessa que té les coses molt clares i un gran esperit emprenedor, també ha trobat la manera de fer diners durant aquests mesos. “He après a tallar cabells durant el confinament i ara els hi tallo als meus amics per 5 euros”, i a més ha aconseguit guanyar-ne uns quants més amb la compravenda de vambes esportives d’edicions limitades online. “Vaig comprar tres parells de vambes molt especials, úniques, i les he revenut a un preu més alt, cosa que m’ha permès guanyar uns quants diners”, diu, satisfet.

El confinament, explica, també li ha servit per valorar molt el que té, però no va poder gaudir durant setmanes amb les sortides amb els amics o els entrenaments de futbol. “Ho he trobat molt a faltar i ara que ho estic recuperant m’adono de com és d’important i com ho hem d’apreciar”. Tot i això, en tot moment va mantenir el contacte amb els amics a través de la tecnologia, sobretot amb Instagram i WhatsApp, i confessa: “He tingut fins i tot més vida social de la que tinc normalment perquè com que tothom estava avorrit he començat a parlar amb gent amb qui no ho feia, i he fet nous amics. Jo soc una persona molt extravertida i això m’agrada molt”.

També ha tingut temps per reflexionar sobre els estudis i està pensant deixar l’opció de ciències que havia escollit i passar-se a socials per poder aprofundir en l’economia, que és una matèria que li agrada molt. Pel que fa a l’ensenyament online, és crític amb la manera com s’ha dut a terme. “Hi ha hagut un excés de feina, ens han saturat i pressionat moltíssim i potser no calia –comenta–. El sistema educatiu espanyol premia sobretot el fet de memoritzar i això no m’agrada. El que voldria és que ens ensenyessin a aprendre, i per això jo me’n vull a anar a estudiar als EUA”, diu.

Ara, però, té la mirada posada en l’estiu. “Jo volia anar a totes les festes amb els meus amics i passar-m’ho superbé, i no sé si ho podré fer. Em fa ràbia i pena. És que l’estiu és la bomba. Portem mesos esperant-lo, tot l’any et diria, i ara no sabem què passarà. M’hi acabaré resignant, però quin greu... És que les festes d’estiu són la bomba”.

stats