Societat 10/04/2018

Condemna frontal i unànime dels animalistes de Balears del cas d'abús de dues egües a Alcúdia

Les plataformes proteccionistes de les Illes reclamen una reforma del Codi Penal per endurir les penes per zoofília i maltractament d'animals

Aina Solano
3 min
El detingut va ser captat per les càmeres de seguretat mantenint relacions sexuals amb una egua (a la imatge) i la seva poltra.

PalmaLes entitats animalistes de les Illes Balears han manifestat el seu rebuig i la seva condemna unànime del cas de l'home que ha abusat sexualment de dues egües en una finca d'Alcúdia arran que s'ha fet pública la detenció, que es va produir divendres passat a la mateixa localitat mallorquina, d'un home de 50 anys acusat de zoofília per part d'efectius del Seprona de la Guàrdia Civil. Havia mantingut relacions sexuals amb una egua i la seva poltra. Els propietaris dels animals, que sospitaven dels abusos, varen instal·lar càmeres de vigilància als estables i l'home va ser enregistrat abusant dels dos animals i introduint-los objectes als genitals.

La presidenta de la Plataforma Balear per a la Defensa Animal, Baldea, Maxi Lange, ha manifestat el seu rebuig contra aquests fets i ha destacat que "per descomptat, em semblen molt baixes les penes per segons quins delictes de maltractament i de zoofília". Lange lamenta que el Codi Penal tan sols prevegi un marge de dos d'incapacitació de l'acusat per tornar a tenir animals, ja que considera que "en dos anys una persona no canvia". Arran d'aquests casos, la presidenta de Baldea creu que és convenient que l'acusat "passi un examen psicològic" ja que, "malgrat que vagi a la presó, res no ens garanteix que aquesta persona hagi canviat i no torni a reincidir".

Lange es refereix, així, a la reforma de la Llei orgànica 15/2003 de 25 de novembre, en què es va introduir per primera vegada el maltractament animal en el Codi Penal de l'estat espanyol. El nou article 337 recull: "Serà castigat amb la pena de tres mesos i un dia a fins un any de presó i inhabilitació especial d'un any i un dia fins a tres anys per a l'exercici de la professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals i per a la tinença d'animals, qui, per qualsevol mitjà maltracti injustificadament, causant-li lesions que menyscabin greument la seva salut o sometent-lo a explotació sexual, un animal domestic o amansat, un animal dels que habitualment són domesticats, un animal que temporal o permanentment visqui sota control humà o qualsevol animal que no visqui en estat salvatge".

Baldea insisteix que davant casos de maltractament o abús tan greus, que es poden tornar a repetir, "aquestes persones haurien de passar per un procés de rehabilitació", si és "que poden ser rehabilitades". Maxi Lange qüestiona: "Quines garanties hi ha que determinats delictes no es puguin tornar a repetir?". Així mateix, la màxima responsable de Baldea, que reuneix les associacions proteccionistes més veteranes de les Illes, afegeix que, davant alguns delictes de maltractament, consideram que la tinença d'animals "s'hauria de prohibir de manera definitiva", i això "no està previst encara al Codi Penal".

En el cas concret de l'home que ha mantingut relacions sexuals amb dues egües a Alcúdia, la màxima autoritat de Baldea reitera que "condemnam enèrgicament aquests tipus d’actuacions. No tenc paraules", diu, "perquè, a més, no són actes vandàlics comesos per al·lots joves sinó per una persona adulta". En aquest sentit, cita el cas d'un altre home, condemnat a presó per abusar sexualment d'infants i d'un ca: "Nosaltres ens vàrem fer càrrec d'aquest ca", recorda.

En el mateix sentit s'ha manifestat el portaveu de l'Associació Animalista de les Illes Balears, Assaib, Luis Miguel Pérez, qui, en nom de l'entitat, ha expressat la seva condemna més absoluta davant casos denigrants de maltractament animal com aquest d'abusos sexuals. L'Assaib ha criticat que, "en general, veim com creixen de manera desproporcionada les penes per altres delictes i en els cas dels casos de maltractament d'animals queden igual. Un cas d'abusos sexuals sol rebre el rebuig total de la població i, en canvi, les penes no s'adiuen a aquest rebuig unànime".

Luis Miguel Pérez ha recordat "la intenció que han manifestat alguns partits d'aquest Govern de dur a terme un canvi legislatiu" i afegeix que "seria interessant que es parlàs del tema de la zoofília per mirar de millorar-lo". Pel que fa a l'abús de les dues egües a Alcúdia, l'Assaib valorarà quines accions hi pot emprendre.

stats