Tocar Terra
Societat 08/01/2022

La compra responsable

3 min
Els elaboradors inscrits a la Denominació d’Origen varen produir 18.642 quilos de pebre bord de Mallorca en la campanya del 2021.

Aliments ecològics i de temporada

L’Executiu autonòmic els vol   promoure en els contractes públics

El Govern ha anunciat la inclusió de clàusules mediambientals i alimentàries en la contractació pública i que ampliarà les de caràcter social. Es vol garantir que com a mínim un 16% dels aliments comprats siguin de producció ecològica, de temporada i procedents de venda directa. Pel que fa a l’àmbit social, es vol ampliar al 10% la reserva de contractes per als centres especials d’ocupació d’iniciativa social i empreses d’inserció. En l’aspecte alimentari, el problema de les mesures que volen afavorir sistemes agraris locals i sostenibles amb la compra pública és que, de vegades, a la pràctica són inaplicables, no hi poden entrar les nostres empreses i tot plegat acaba en mesures sense virtualitat pràctica.ncus seLorem ipsum dolor sit amet, 

Porcelles a preu regalat

Són d’Holanda, tenen un cost econòmic i això perjudica els ramaders d’aquí

Deien que la incidència de la pandèmia havia provocat la caiguda de la demanda a la restauració i que el preu dels xots i les porcelles queia en picat per això. La premsa parlava de perill de manca de proveïment. Ara s’ha sabut que aquesta situació, sigui certa o no, no és del tot la culpable dels problemes i que no importa preocupar-se per l’abastiment. Aquests dies, s’han duit a Mallorca milers de porcelles d’Holanda, probablement destinades a destrucció en aquell país, a un preu de 7 o 8 euros, amb la qual cosa els preus cauen, els mercaders fan negoci i els ramaders no poden vendre les seves produccions. 

El pebre bord de Mallorca avança

La producció de l’any passat va ser un 34% superior a la del 2020

En la campanya 2021, els elaboradors inscrits a la Denominació d’Origen varen produir 18.642 quilos de pebre bord de Mallorca, amb un augment del 34,2% respecte de l’any 2020. La denominació d’origen té vuit productors inscrits que destinaren 133.360 quilos de pebre de tap de quartí a l’elaboració de pebre bord de Mallorca. S’ha de valorar que la primera campanya amb producte emparat en el mercat va ser la del 2020. El producte es comercialitza envasat en diferents formats i té molts d’usos, perquè és una espècia molt utilitzada en receptes de la cuina mallorquina com coques, tumbet, pancuit, espinagades, cuinats i colflori ofegada.

Comprar terra amb finalitats agràries és inviable.

El problema de la terra

El preu de comprar-la o llogar-la dificulta que els pagesos hi puguin accedir

La Unió de Pagesos diu que un problema de l’agricultura és l’accés a la terra per part dels agricultors, perquè de cada cop és més cara i escassa a causa de l’edificació a foravila. L’increment de construccions en sòl rústic dispara els preus i comprar terra amb finalitats agràries és inviable. Segons el secretari general d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, el 25% de la superfície agrària de l’illa és edificable i els pagesos, si no tenen terres en propietat, n’han de llogar. Però llogar també és difícil. Unió de Pagesos demana que el Pla Territorial de Mallorca protegeixi les zones d’alt valor agrari, com disposa la Llei agrària, cosa que serviria per protegir una part del sòl agrari. Un altre problema, més greu, és el de l’edificació arreu del sòl rústic general.

Efectes del temps sobre la patata 

N’ha sortit una de més petita, que el sector de la restauració no vol

Segons els pagesos, la collita de patata d’hivern, dirigida als consumidors locals, ha patit els problemes de la meteorologia, amb molta pluja pel novembre i desembre, i s’ha fet amb unes setmanes de retard. A més, hi ha hagut uns dies de vent fort que han afectat les plantes. El resultat és que els agricultors s’han trobat amb una patata massa petita, cosa que no afecta el consum particular, però que és dolenta per a l’hoteleria i la restauració, que vol una patata més grossa. De tota manera, pel sector, encara és més important com pugui anar la campanya de patata extraprimerenca, en un mercat competit i amb les incerteses del Brexit, els efectes de la pandèmia i de com pugui venir el temps.

Mateu Morro
stats