Societat 19/05/2020

Els comerços de temporada de Menorca denuncien oblit per part de les institucions

S'estan constituint en associació

Ivan Martin
1 min
Els negocis de l'oferta complementària són els grans damnificats de l'aturada econòmica.

MaóMés de mig centenar de propietaris d'establiments han iniciat el procés de constitució de l'Associació de Comerços de Temporada de Menorca (Acotem), amb l'objectiu de guanyar visibilitat davant les administracions públiques i reivindicar la falta d'ajudes per al sector davant les conseqüències econòmiques derivades per la crisi sanitària.

Un dels membres de l'entitat és Mila Vila, que destaca la importància d'aquesta tipologia comercial: "Donam molta vida a les urbanitzacions turístiques". A més, remarca l'esforç que fan per a la creació de nous llocs de feina, "allargant en molts casos una temporada real de 4-5 mesos a 6, per tal que els treballadors tinguin dret a subsidi durant els mesos d'hivern".

A més, Vila s'ha queixat de l'oblit institucional i les condicions que requereix l'única ajuda a la qual poden aferrar-se, els 350 euros que els ajuntaments donen a aquells establiments que obren els mesos de temporada. "Ni tenim prestació extraordinària, ni se'ns tornarà la quota de l'autònom, ni tenim ajudes per al lloguer del local. El primer requisit és estar afiliat i en situació d'alta en la data de la declaració d'estat d'alarma", assenyala Vila.

D'altra banda, adverteix de la complicada situació dels petits empresaris, que veuen que des del passat mes d'octubre no generen ingressos. "Segurament continuarem igual fins a la temporada de l'any que ve, així que estarem 18 mesos amb zero ingressos i amb totes les despeses de negocis i famílies acumulades", recorda.

stats