Societat 04/07/2019

La crisi climàtica empitjorarà la qualitat del raïm

Un estudi del grup de Meteorologia de la UIB assenyala que la manca d'aigua i l'augment de la temperatura en seran factors clau

Ara Balears
3 min
‘Vinyòvol’ recull les paraules de 
 La vinya i el vi

PalmaLa manca d'aigua i l'augment de la temperatura, agreujats per la crisi climàtica, condicionaran la viabilitat dels cultius de vinya al sud d’Europa i la Mediterrània, on s'inclouen la península Ibèrica i les Illes Balears. A més, la qualitat del raïm empitjorarà perquè tindrà menys aromes i perdrà pigment. Així ho assegura un estudi del grup de Meteorologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) publicat recentment a la revista científica 'Regional Environmental Change'. La producció de vi és una de les activitats agrícoles més importants de l'Europa meridional, però si no es comencen a aplicar mesures que minvin l'impacte de la crisi climàtica, podria variar substancialment, segons l'anàlisi 'Efectes futurs del canvi climàtic sobre la idoneïtat de la producció vitivinícola a Europa', que ha estat presentat aquest dijous a la UIB.

Els investigadors han estudiat l'impacte que el canvi climàtic podria tenir sobre diverses variables d'interès per al cultiu de la vinya i la indústria vinícola. El treball s'ha fet a partir de la comparació entre les dades reals del període 1981-2005 i les projeccions climàtiques per al període 2021-2100 en un escenari on no es prengui cap mesura política per mitigar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. "Més o menys com ens trobam actualment", ha lamentat el catedràtic de Física i investigador principal del grup, el doctor Romualdo Romero, segons l'agència Efe.

En la investigació, que s'ha centrat en els anys 2046 i 2070, es preveu un increment generalitzat de la temperatura màxima estival d'entre 2,7 i 4,3 graus respecte dels anys 1981 i 2005. D'aquesta manera, zones productores d'Espanya, França, Itàlia i Portugal arribaran a tenir temperatures superiors als 25 graus, que és el punt òptim per als cultius de vinya. En el cas espanyol això significaria que durant l'abril i l'octubre s'arribaria a uns 3,6 graus més que fins ara. Així, l'estudi preveu que aquests canvis obligaran a fer una nova classificació de les regions europees i canvis importants en les varietats de raïm que hi ha a cada regió.

Altrament, aquest augment de les temperatures afectarà negativament en el cicle de creixement de les vinyes europees, especialment a l'estiu. Els cultius estaran exposats durant períodes més llargs a temperatures que excediran els límits per a una maduració correcta del fruit, fent que la qualitat del raïm sigui pitjor.

Els efectes de la manca de pluges

Els autors de l'estudi han estimat que la mitjana anual de les precipitacions disminueixi significativament a Espanya, França, Itàlia, Àustria, República Txeca i Regne Unit. Concretament, aquest descens serà d'un 40% a la primavera en les regions vinícoles espanyoles, portugueses i del sud italià, fet que determinarà el creixement del raïm.

"És necessari establir estratègies d'adaptació pel creixement de la vinya", ha destacat Maria Cardell, membre del grup investigador. A més, proposen mesures per combatre el canvi climàtic, com xarxes que facin ombra, augmentar el reg i modificar la poda de les plantes. Establir un enreixat a les vinyes és una altra opció per prevenir els efectes de la calor, "perquè evitaria les altes temperatures de la terra", segons ha indicat Romualdo Romero.

D'altra banda, caldria reubicar els cultius que estan a vessants situats al sud i molts exposats a l'efecte solar cap a zones del nord o més protegides. En aquest sentit, un altre membre i autor de l'estudi, Arnau Amengual, ha detallat que hi ha cellers a la Península que ja compren terrenys a més latitud per plantar-hi vinya".

stats