Societat 22/07/2019

Una expedició científica recorrerà el nord de Menorca per estudiar els cetacis

La mar Mediterrània és una de les zones amb més biodiversitat del planeta

Ara Balears
2 min
La zona és l’hàbitat de la segona i la tercera espècies més grans del món: el rorqual i el catxalot.

PalmaEl veler 'Irifi' salparà el 2 d'agost per investigar el comportament dels cetacis a les Balears. Aquesta embarcació recorrerà el nord de Menorca, un dels punts de la Mediterrània més desconeguts pels científics pel que fa a l'estat de les poblacions de cetacis que habiten les seves aigües. Aquesta expedició científica, liderada per WWF i Tursiops, recollirà informació clau per assegurar-ne la conservació.

Marga Cerdà és una de les cinc integrants de l'equip que faran aquesta expedició i ha assegurat que "hi ha un buit d'informació en aquesta zona i volem recollir-ne amb vista a millorar la gestió d'aquestes aigües obertes". La mar Mediterrània és una de les zones amb més biodiversitat del planeta, segons l'associació, i per això s'han creat dues zones de protecció en aquesta mar, fet que ha paralitzat projectes d'extracció de petroli i gas "que posen en perill els cetacis".

Imatge de la roda de premsa.

"Cada estiu fem un seguiment dels cetacis, sobretot de catxalots i dofins, que es mouen per la Mediterrània i intentem determinar les condicions en què es troben ells i les zones a les quals es traslladen", assegura Cerdà. Tot i això, encara hi ha moltes incògnites sobre el seu comportament o l'impacte de les principals amenaces com el renou, els plàstics, el trànsit marítim, etc.

Óscar Esparza, especialista del Programa d'Oceans de WWF, ha explicat que identificaran les espècies i exemplars que transitin per aquestes aigües i que aquesta informació la compartiran amb altres grups de recerca "per aprofundir en el coneixement de la connectivitat entre poblacions i els seus hàbits migratoris”. Per la seva banda, el director científic de Tursiops, Txema Brotons, ha dit que “conèixer aquesta informació resulta essencial per poder millorar la gestió de la Mediterrània i dels espais marins que habiten els cetacis".

stats