Societat 18/04/2021

El certificat europeu de vacunació arribarà "un mes tard" per a les Illes Balears

El president de PIMEM, Jordi Mora, considera que per ser útil per a la temporada estiuenca s'hauria de provar al maig i ser operatiu al juny

ARA Balears
2 min
Aeroport de Palma, març de 2021.

PalmaLa Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) considera que el certificat europeu de vacunació que Brussel·les ha anunciat per al juny "arribarà un mes tard" per a les Illes Balears. L'Arxipèlag necessitaria que el període de proves fos al maig i que el mes de juny aquest certificat ja estigués completament operatiu. Així ho ha expressat el president de PIMEM, Jordi Mora, després de conèixer l'anunci del Parlament Europeu del llançament del certificat per a turistes immunitzats de coronavirus durant el juny, precisament el mes que els sectors turístics de Mallorca preveuen que arranqui la temporada: "Serà un estiu que anirà de menys a més, i sembla que el millor mes serà el de setembre", ha indicat Mora. En aquest sentit, el president de la patronal ha reafirmat la voluntat de ser "una destinació segura i no massificada".

El secretari general de Salut Digital, Alfredo González, va confirmar que el certificat europeu de vacunació s'implantarà a Espanya a principi de juny per "facilitar la mobilitat" a les fronteres, però va insistir que no serà "discriminatori".

Europa fa comptes que el sistema comenci amb projectes pilot al juny i que estigui "totalment operatiu" a final de mes, després de la tramitació legal i el desenvolupament tècnic contra rellotge d'aquí a llavors. Es planteja com un certificat gratuït per a tots els europeus que reculli la informació mèdica rellevant respecte del coronavirus: si el titular del document està vacunat (quan i amb quin sèrum), si està immunitzat per haver superat la malaltia o si disposa d'un test negatiu recent.

És un document que permetria als estats membres adaptar a la situació mèdica de cada viatger les restriccions lligades a la pandèmia, com ara alliberar de l'obligació de presentar una PCR negativa o de fer una quarantena a qui acrediti que està immunitzat.

PIMEM ha assegurat que el certificat "és i serà benvingut", com "tot el que pugui transmetre seguretat i facilitar desplaçaments i mobilitat dels europeus". La patronal ha valorat que ajudarà a evitar "col·lapses a aeroports i centres mèdics tant en destinació com en origen".

Una eina "imprescindible"

El president de l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de Balears (Aviba), Xisco Mulet, considera "imprescindible" aquesta eina, que veu com una "garantia més" en un moment de "restriccions molt altes". Mulet ha recordat que les agències de viatges varen tancar el 2020 amb pèrdues de facturació del 90%. De llavors ençà, pràcticament no han tingut activitat; només ara, fa unes setmanes, en una tímida temporada de Pasqua.

El president de la Plataforma Bovines, Salut i Economia, Miquel Munar, valora el certificat com "una garantia que les persones del circuit turístic no són un problema". Sense el certificat, "si un està en un hotel amb 300 persones, i n'hi ha 50 que venen de països que no han fet els deures i es produeix un contagi, el desprestigi és per al destinació, i no per al focus emissor", ha raonat Munar, que ha afegit que amb el certificat això es "minimitzarà" i aportarà "tranquil·litat".

stats