Societat 16/04/2021

El govern espanyol descarta prioritzar les comunitats turístiques en la vacunació contra el covid-19

La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha defensat que l'estratègia d'immunització és un "exercici de solidaritat" per protegir els més vulnerables

2 min
La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha visitat el laboratori de Son Llátzer.

PalmaLa secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha assegurat aquest divendres que el govern espanyol no prioritzarà les comunitats turístiques en la vacunació contra el covid-19. Ha defensat que la campanya de vacunació és un "exercici de solidaritat" per protegir els més vulnerables, que es basa "en principis ètics i morals molt robustos". En declaracions des de l'hospital de Son Llàtzer, Calzón ha assegurat que mantenen l'objectiu de tenir vacunada almenys el 70% de la població a l'estiu, "però l'única forma perquè arribem ràpidament al final d'aquest malson és fer-ho tots junts", ha assenyalat.

La secretària d'Estat ha defensat que la situació al maig serà "més esperançadora" i ha qualificat l'avançament dels 50 milions de dosis de Pfizer com un "impuls molt important a la campanya de vacunació". Ara com ara estan pendents que la companyia els detalli l'esquema de recepció i distribució. Calzón ha fet aquestes declaracions després de visitar el laboratori de l'hospital, juntament amb la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Per la seva banda, la cap de l'Executiu illenc s'ha referit a les possibilitats jurídiques que tindran les comunitats per aplicar restriccions més enllà de l'estat d'alarma, que està previst que s'acabi el 9 de maig. En aquest sentit, la presidenta ha dit que confia que el TSIB "continuï ratificant" una vegada s'aixequi el decret. Així i tot, ha admès que "li preocupa especialment el toc de queda", una eina que les comunitats "hauríem de poder aplicar si és necessari", ha defensat.

Aquest és un tema encara obert. Les comunitats autònomes i el govern espanyol no han acordat, per ara, de quina manera es donarà seguretat jurídica als territoris perquè no passi com abans de l’estat d’alarma, quan tribunals d’algunes autonomies varen tombar restriccions. La qüestió es continua debatent al Consell Interterritorial.

Amb tot, la presidenta del Govern ha defensat que és previsible que "es necessitin menys restriccions", perquè la situació epidemiològica millorarà amb la campanya de vacunació. De fet, ha avançat que "quan tinguem vacunats els col·lectius més vulnerables podrem conviure amb una situació que no serà de saturació del sistema sanitari i podrem modular les mesures de restriccions".

stats