Societat 28/05/2021

Els centres de salut illencs detectaren consum de tabac al 53% dels usuaris l'any 2020

El tabaquisme causa el 38% de les morts en els homes i del 25% en les dones a les Balears

ARA Balears
3 min
AAAAA

PalmaEl consum de tabac és responsable del 38% de les morts en els homes i del 25% en les dones a les Illes Balears. Les causes principals són malalties cardiovasculars i per diferents tipus de càncer, segons han explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, i la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, en una roda de premsa prèvia a la commemoració del Dia Mundial sense Tabac, que té lloc el 31 de maig.

Gómez ha recordat que el tabac "no només provoca càncer, sinó també altres patologies greus, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la qual perjudica notablement i durant molts anys la qualitat de vida de les persones que en pateixen". Ha explicat que el Ministeri de Sanitat, conjuntament amb les comunitats autònomes, treballa actualment en un Pla Integral de Tabaquisme que, quan estigui enllestit, es podrà adaptar a les Illes Balears.

D'altra banda, la consellera ha recordat que el risc de patir càncer a causa del tabac "disminueix proporcionalment quan es deixa de fumar, sobretot després dels cinc primers anys, i si és abans dels trenta anys evita el 90% de la mortalitat per càncer pulmó". Per tal de sensibilitzar de la necessitat de deixar el tabac, Salut ha posat en marxa la web tabaquisme.caib.es, dedicada exclusivament a temes relacionats amb el tabac, des d’informació general i específica fins a material divers de sensibilització.

Cal recordar que a principis de 2020 va entrar en vigor el finançament de dos fàrmacs per deixar de fumar, la vareniclina (Champix) i el bupropió (Zyntabac). De les 6.680 persones fumadores que van començar el tractament, el van completar un total de 1.457. En total es van prescriure 11.722 envasos.

El mateix any, els centres de salut de les Illes varen detectar i diagnosticar el tabaquisme a un 54% de les persones que havien fet almenys una visita o consulta als centres de salut de les Illes, i d’aquestes, a un 41,13 % se’ls va fer algun tipus d’intervenció per deixar de fumar.

La segona droga amb més prevalença

Maria Antònia Font ha indicat que el tabac és la segona droga amb més prevalença de consum entre la població adulta d’entre 15 i 64 anys, després de l’alcohol. Segons la darrera enquesta 'EDADES 2019-20 Illes Balears', la prevalença de consum de tabac és del 46,3% en el darrer any. Aquest consum representa un 49,6% entre els homes i un 43,2% entre les dones. Pel que fa al consum diari en els darrers trenta dies, l'índex és d'un 33,1%.

Cal tenir en compte també el consum de tabac i nicotina amb les noves formes de consum, com ara els cigarrets electrònics, productes de tabac encalentit, així com el consum mitjançant els narguils o catximbes, que entren amb molta força, sobretot entre els joves. Segons EDADES 2019-20 Illes Balears, la prevalença de consum de tabac en catximbes en el darrer any és del 4,4 % (6,5% en homes i 2,3% en dones). En relació amb els cigarrets electrònics es veu una tendència ascendent del consum respecte de l’enquesta anterior.

Impacte del tabac sobre la salut en xifres

La Coordinació de l’Estratègia de Càncer recorda que el tabac origina entre el 20% i 30% de les morts per càncer a tot el món. A l'estat espanyol enguany es diagnosticaran prop de 30.000 nous càncers de pulmó, 8.000 de cavitat oral i faringe, 3.000 de laringe i 2.400 d’esòfag, la majoria dels quals relacionats amb el tabaquisme actiu i passiu. Quant a la mortalitat, s’ha estimat que unes 52.000 morts són atribuïbles cada any al tabac, amb un increment accelerat en les dones.

A Mallorca, segons dades del Registre de càncer, els tumors relacionats amb aquesta droga representen el 58% dels casos de càncer en homes i el 43% en dones. De tots els càncers, és especialment important el de pulmó, ja que és el tercer en incidència en ambdós sexes i és la primera causa de mortalitat de tots els càncers en els homes i la segona en les dones. El risc de morir per càncer de pulmó entre els fumadors és fins a nou vegades superior al dels no fumadors i set vegades superior al de les no fumadores.

stats