Societat 20/09/2021

CCOO convoca una concentració per a dimarts per desbloquejar les negociacions del conveni de dependència

Aquest acord afecta uns 2.000 treballadors a les Balears

ARA Balears
2 min
Les mans d'una dona que viu a la residència de gent gran Les Oliveres, de Sant Gregori.

La Federació de Sanitat i el sector Sociosanitaris de Comissions Obreres (FSS-CCOO) ha convocat una concentració per a aquest dimarts a les 11.30 h a la plaça Espanya de Palma amb l'objectiu de fomentar el desbloqueig de les negociacions del conveni de la dependència de tot l'Estat. Segons el delegat de la Federació, Juan Pons, les negociacions estan "absolutament enquistades" i fa gairebé dos anys que estan paralitzades, concretament des del moment que es van "començar a tractar les qüestions salarials i de jornada laboral".

Aquest conveni, que és d'aplicació estatal, afecta a les Balears uns 2.000 treballadors –que fan feina a residències concertades i privades–, que tenen "uns salaris que no arriben als 1.000 euros", ha denunciat Pons. A banda de millores en el sou, CCOO reclama també mesures de conciliació laboral i familiar, i en prevenció de riscos laborals i de ràtios, que "són insuficients per donar cobertura a l'atenció de les persones grans".

Juntament amb la concentració d'aquesta setmana, CCOO ha convocat una altra per a dimarts 28 de setembre, també a les 11.30 h, però davant la Conselleria d'Afers Socials i Esports. I "n'hi haurà més si no s'aconsegueixen les negociacions", ha advertit el membre de l'organització sindical.

Amb aquestes mobilitzacions, CCOO pretén "conscienciar la societat, tots els treballadors i la patronal de l'activació d'aquesta negociació", que "és de vital importància perquè els treballadors obtinguin unes percepcions econòmiques òptimes i una millora de la jornada", ha dit Pons. A més, ha criticat les "excuses que utilitzen les associacions empresarials, que representen un insult i una falta de respecte cap a les persones treballadores del sector".

Efectes sobre els residents

Tot això repercuteix en els usuaris de les residències, "que moltes vegades només volen una mirada, que els parlis o els posis una cançó", coses per a les quals no tenen temps els gerontòlegs a hores d'ara, segons ha explicat la delegada de residències, Mari Carmen Jover. De fet, hi ha torns –especialment els de nit– en els quals un sol treballador pot arribar a atendre fins a 60 residents, ha lamentat el delegat de la Federació.

stats