Treball
Societat 21/02/2024

CCOO avisa: la plena ocupació no millora la qualitat de vida

El sindicat valora positivament l'augment de la contractació indefinida, vinculada a la reforma laboral

ARA Balears
2 min
Cambrer a Palma

PalmaCCOO ha advertit aquest dimecres que les "bones xifres econòmiques" i la plena ocupació registrades a les Illes Balears "no milloren" la qualitat de vida dels treballadors. Així ho han explicat després de la presentació de l'Estudi del Mercat Laboral 2023 a les Balears, fet a partir de dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i de l'Institut d'Estadística de les Balears (Ibestat), que constata el "bon estat" del mercat laboral, que continua amb la tendència de l'any anterior.

El sindicat ha assenyalat que el nombre de persones en atur ha disminuït tots els mesos si es compara amb els mateixos períodes de 2022. A més, s'observa un efecte de reducció de les persones desocupades durant els mesos de temporada baixa. Una qüestió que "sens dubte", segons ha apuntat, repercuteix en l'estabilitat i seguretat econòmica dels treballadors.

Segons han explicat el secretari general de CCOO Balears, José Luis García, i la secretària d'Ocupació i Política Sectorial, Maria Àngels Aguiló, l'augment de la contractació indefinida és "sens dubte" una de les conseqüències més positives de la Reforma Laboral. Així mateix, l'augment continuat del nombre d'afiliats a la Seguretat Social, si es compara amb anys anteriors, evidencia que hi ha més persones treballant a les Illes. No obstant això, han advertit que les dades mostren que l'efecte de la temporada turística s'accentua més a les Pitiüses, ja que la temporada és més curta.

Més atur femení i més temporalitat

Com a contrapunt, l'estudi manifesta les desigualtats de gènere que "encara no s'han superat". En concret, han subratllat que la taxa d'atur femení és superior a la masculina, i que les dones signen menys contractes, sofreixen més temporalitat i tenen més jornades parcials que els homes. Segons el secretari general del sindicat, aquest "bon moment" ha generat més llocs de treball, que són més estables gràcies a la contractació indefinida. No obstant això, ha reclamat que les condicions de vida dels treballadors de Balears i la qualitat de les seves ocupacions "ha de millorar".

En aquest sentit, CCOO considera "urgent" que els agents implicats "aprofitin" el bon cicle econòmic, les xifres rècord d'ocupació turística i les bones dades del mercat laboral per "traduir-lo en el benestar dels treballadors i la possibilitat de tenir unes condicions de vida dignes".

Des del sindicat han posat l'accent que "inevitablement" s'ha d'afrontar la millora de l'activitat econòmica "amb una mirada posada en el medi ambient, la sostenibilitat social i territorial". En aquest context, han considerat que s'hauria d'impulsar el pla d'ocupació actual i reprendre les mesures d'avaluació amb l'objectiu de redissenyar propostes si és necessari. "Les polítiques actives per a l'ocupació han de ser un pilar fonamental que acompanya la classe treballadora a encarar les transicions que se sofreixen en el món laboral", han remarcat.

Per altra banda, han reclamat abordar amb polítiques "valentes i útils" el problema de l'habitatge a les Illes que, segons CCOO, condiciona "fortament" el mercat laboral, la implementació de les plantilles i les càrregues de treball dels professionals. Amb tot, el sindicat ha conclòs que amb la conjuntura que es dibuixa no cal "deixar-se enlluernar" per les dades, sinó que cal treballar perquè hi hagi una "transferència real" de les bones xifres macroeconòmiques cap a les condicions de vida de les persones treballadores.

stats