Les sis claus de les inundacions de Llevant

Sant Llorenç, Artà i s'Illot van ser els municipis més afectats per les inundacions

La tragèdia de les inundacions del 9 d'octubre va generar  una gran allau  d'informació. Un mes després de la tragèdia repassam quines foren les claus i les conseqüències de l'aiguat.

13 víctimes mortals

L'aiguat va deixar 13 víctimes mortals al seu pas pel Llevant de Mallorca. El darrer cos que es localitzà fou el d'Arthur, que va ser localitzat una setmana després del temporal devora la rotonda de la sortida de Sant Llorenç cap a Son Carrió.  Aquesta xifra converteix la riuada de Llevant en una de les principals tragèdies que ha viscut Mallorca per motius meteorològics. Les torrentades arrasaren tot el que van trobar, principalment els cotxes aparcats o que circulaven en alguns dels nuclis afectats.

Nombroses poblacions afectades

La tragèdia va afectar de manera important diversos nuclis urbans. Tot i que Sant Llorenç va patir la pitjor part de la destrossa, Portocristo, la Colònia de Sant Pere, Artà,  s' Illot i Capdepera també van sofrir les conseqüències del desbocament dels torrents. 

Carreteres tallades

Durant el temporal moltes vies d'accés als municipis afectats quedaren destrossades i es tallaren. Això va provocar  dificultats per arribar a les localitats i també va impedir que alguns voluntaris poguessin oferir assistència a les víctimes. Durant les inundacions es tallaren més d'una vintena de carreteres.  

Intervenció de l'exèrcit

La situació va desbordar els recursos de la Comunitat i va ser necessari sol·licitar la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Pocs dies després de l'aiguat, arribaren a Mallorca un total de 108 militars per ajudar en les tasques de rescat i la reconstrucció de les zones afectades.

Repetició de la tragèdia

Les Illes es veuen afectades de manera cíclica per  tempestes  que provoquen greus inundacions, com la del 1989, que fa afectar la mateixa zona i que va provocar tres morts a  Portocolom . Fa 29 anys va ploure de manera similar, amb 250 l/ m2 , fet que va provocar el desbordament de  diversos  torrents.

Pluja insistent

En aquesta ocasió, les inundacions no foren causades per una pluja extraordinàriament intensa, sinó que va ser la seva llarga durada la que va precipitar la tragèdia. A la Colònia de Sant Pere es varen acumular 233 l/ m2  en tot el dia 9, i a Artà, 157. Les dades horàries mostren que el pic de la tempesta va arribar entre les 19 i les 20 h, quan es van acumular fins a 72 l/ m2 . Però el més important és que durant quatre hores varen anar caient més de 30 l/ m2  per hora, i entre les 19 i les 21 h se'n varen acumular 120 .

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF