Una tràgica història que es repeteix gairebé 30 anys després

Les inundacions del setembre del 1989 varen ser catastròfiques a Sant Llorenç, Felanitx i Campos i varen provocar tres morts a Portocolom

Una bona part de les zones del Llevant de Mallorca afectades per les inundacions d'aquest dimarts ja varen patir  el setembre  de 1989 una catàstrofe de dimensions similars, que va provocar la mort de tres persones  a l'hotel  El  Corso  de  Portocolom .

En el treball sobre aquest esdeveniment, realitzat pel meteoròleg Joan Barceló, s'explica que el 6 de setembre del 1989  Mallorca va patir una de les inundacions més importants de les darreres dècades, que afectà la part oriental de l'illa. Hi varen perdre la vida tres treballadors a Portocolom, que estaven en una planta baixa que es va inundar, i dues més a Eivissa.

"Els danys materials foren molt destacables, valorats en uns 30.000 milions de pessetes. Molts nuclis urbans inundats, 14 carreteres tallades afectades de diversa consideració, fins i tot amb la desaparició física d'alguns trams, tres ponts caiguts i molts altres malmesos. Evidentment, cases, cotxes i conreus no en quedaren al marge, i fins i tot s'hagueren de rescatar persones que vivien en cases aïllades a la plana de Campos amb helicòpter  a causa del  nivell que assolí l'aigua", indica Barceló.

El risc més gran  natural que ha suportat  la població de les Illes històricament són les inundacions. Encara es recorda la tragèdia de 1403 del desbordament de la Riera, que va suposar la destrossa de més de 1.500 habitatges i la mort d'unes 5.000 persones.

Cíclicament es produeixen fenòmens adversos que acaben en tragèdia. El 2006, una veïna d'Alaró va morir arrossegada per una tromba d'aigua i el 2007 una turista danesa va morir en el seu cotxe, que va ser arrossegat per l'aigua.

El  desembre  del 2008 es va registrar  un  dels pitjors temporals que ha viscut Mallorca, amb més de 2.200 incidents, el desallotjament de 120 persones i nombroses carreteres tallades. La situació  va   requerir  l'actuació de militars de València i Madrid.

També és històrica "la plena de l'Albufera" del 1990. El 8 d'octubre d'aquell any va ploure fora mida a la proximitat de la línia litoral, i als nuclis urbans d'Alcúdia i de sa Pobla se superaren els 200 litres Les torrentades d'aquesta jornada es concentraren als torrents que corren cap a la badia de Pollença.  L'endemà , amb precipitacions globals menors, però que caigueren més terra endins, es varen viure torrentades a nombroses localitats de la zona que varen provocar destrosses al camp i als nuclis urbans.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF