Societat 31/07/2020

Detecten 81 casos nous de coronavirus a les Balears, la xifra més elevada des de finals de març

La meitat dels positius d'aquest divendres corresponen a proves de dies anteriors que estaven pendents de validació

Ara Balears
2 min
Un prototip de vacuna protegeix Micos del coronavirus

PalmaEl Servei balear d'Epidemiologia ha detectat aquest divendres 81 casos nous de persones amb coronavirus a les Illes, segons ha informat la Conselleria de Salut. Aquesta xifra és la més elevada des del 29 de març, quan se'n varen registrar 96 casos, sense tenir en compte les dades del 2 de juny, en què es varen incorporar els resultats dels tests d'anticossos i la dada va pujar fins als 110 nous positius en un dia.

Tot i això, la Conselleria ha puntualitzat que "la meitat de les notificacions corresponen a casos de dies anteriors que estaven pendents de validació". D'aquesta manera, a les Illes ja s'han notificat un total de 2.651 casos de coronavirus.

Això es tradueix en 279 casos actius de covid-19 a l'Arxipèlag, és a dir, 79 més que ahir. Al mateix temps, la xifra de curats incorpora dues persones més i se situa en 2.142, mentre que la xifra de morts no suma cap defunció més. Cal tenir en compte que, tal com ha informat aquest divendres al matí la directora de Salut Pública de la Conselleria, Maria Antònia Font, actualment hi ha 25 rebrots i 600 persones en seguiment.

La Conselleria atribueix, en part, l'increment de casos a les "tasques de detecció precoç" que es fan al Centre Coordinador de covid-19 d'atenció primària. Segons han informat en una nota de premsa, "les infermeres rastrejadores del centre contacten amb una mitjana de 9 persones que han estat en contacte estret amb cada nou cas". A tots aquests, asseguren, se'ls fa una prova PCR, d'acord amb l'estratègia pròpia de les Illes Balears i que no totes les comunitats autònomes segueixen, ha puntualitzat en aquest sentit Font.

Un 70% d'asimptomàtics

A banda d'això, la Conselleria destaca que "gairebé un 70% dels nous casos comunicats al Ministeri corresponen a persones que són asimptomàtiques". Aquesta detecció, juntament amb el posterior aïllament, "facilita la ruptura de la cadena de transmissió del virus, fet que serveix per contenir la pandèmia", afegeixen.

Pel que fa a la situació dels hospitals, la Conselleria informa que hi ha 64 casos en atenció hospitalària –7 dels quals a l'UCI– i 279 a primària. Cal tenir en compte, però, que entre aquests casos s'inclouen persones infectades que ja han superat la malaltia. Per illes, a Mallorca hi ha 61 persones hospitalitzades (7 a l'UCI) i 250 reben atenció domiciliària. A Menorca no hi ha cap persona ingressada a l'hospital Mateu Orfila i 16 són ateses en el domicili. A Eivissa són 3 les persones hospitalitzades (1 a l'UCI). A més, 10 casos confirmats són seguits a Eivissa en el domicili i 3 a Formentera.

Quant als professionals sanitaris, a hores d'ara n'hi ha 68 que estan en vigilància –49 a Mallorca, cap a Menorca i 19 a Eivissa– i 10 que tenen el contagi actiu, tots a Mallorca. En total, se n'han notificat 369 casos entre el personal sanitari d'ençà que va començar la pandèmia. Per altra banda, els laboratoris dels hospitals públics de la Comunitat ja han fet 189.227 proves (146.987 PCR, 10.806 tests ràpids d'anticossos i 31.434 serologies).

A les residències de gent gran la situació també es manté estable, tot i que ara mateix hi ha un resident i set treballadors positius en coronavirus. En aquests centres han mort 89 persones i 259 han superat la infecció. A les residències per a persones amb discapacitat, en canvi, no n'hi ha cap cas actiu.

stats