Societat 20/09/2018

Els Joves Arquitectes de Mallorca convoquen un concurs de propostes per a Son Busquets

L'objectiu del certamen és obrir un debat entre la ciutadania sobre el futur d'aquesta caserna i el model futur de ciutat

Aina Riera Serra
2 min
Caserna de Son Busquets

PalmaEl Pla especial de rehabilitació integral de 2011, de Palma, contempla un projecte d'urbanització i la construcció de 800 d'habitatges de protecció oficial allà on ara es troba la caserna de Son Busquets. El solar de l'antic quarter està situat entre la carretera de Sóller i la de Valldemossa i té una superfície de 108.949 m2.

El Ministeri de Defensa és l'actual propietari d'aquests terrenys. Per això la setmana passada Francina Armengol va reunir-se amb la ministra Margarita Robles per intentar reactivar el projecte que roman aturat des de 2006.

És en aquest context que l'associació Joves Arquitectes de Mallorca (JAM) ha convocat un concurs d'idees per oferir una alternativa al PERI que actualment està en vies de tramitació a l'Ajuntament de Palma. L'objectiu d'aquest certament és obrir un debat entre la ciutadania i escoltar propostes alternatives sobre el futur ús d'aquest edifici.

Guillem Aloy, un dels portaveus de JAM, considera que la política urbanística del segle XXI no pot regir-se per fer 'tabula rasa', sinó que ha de reivindicar el valor patrimonial, històric i arquitectònic dels edificis de Ciutat.

Aquest dijous a les 19 h del capvespre els Joves Arquitectes han convocat una trobada al cafè La Tertúlia (carrer d'Ausiàs March, 19). Hi presentaran el concurs d'idees que no té requisits de participació i que acceptarà qualsevol tipus de proposta en format lliure (dibuixos, maquetes, audiovisuals, música, poesia, narracions, etc.), amb l'objectiu de "visibilitzar el valor de la caserna de Son Busquets i establir "les pautes per a un nou model d'urbanisme i de ciutat".

D'altra banda, els Joves Arquitectes proposen repensar la ciutat des de la reutilització, el reciclatge, la transformació i el fet de compartir.

El jurat està compost per setze persones de diferents disciplines, com arquitectes, historiadors, ecòlegs, músics, artistes, gestors culturals, periodistes. Entre ells hi ha el periodista Andreu Manresa, l'actriu Clara Ingold, l'editor Pau Vadell, entre d'altres.

El proper 20 d'octubre se celebrarà una festa solidària; el 20 de novembre és la data límit per a la recepció de propostes; el 20 de desembre el jurat donarà a conèixer la seva resolució i anunciarà les propostes guanyadores i el 20 de gener s'inaugurarà una exposició amb les propostes.

S'han establert tres premis guanyadors valorats en 200 euros per al tercer premi, 200 euros per al segon premi i mil euros per al primer.

stats