Societat 19/12/2018

De les campanyes mediàtiques a l'educació mediambiental, el GOB ret comptes

La protecció de la posidònia, el rebuig de la massificació i l'autopista de Llucmajor són les iniciatives més visibles, però existeix una feina en l'àmbit ornitològic, pedagògic i divulgatiu

Kike Oñate
3 min
De les campanyes mediàtiques a l'educació mediambiental, el GOB rendeix comptes

PalmaEl grup ecologista GOB ha presentat un balanç de la feina feta durant l'any 2018, de la qual destaquen la protecció de la posidònia, la crítica contra la massificació turística i l'oposició contra l'autopista de Llucmajor-Campos, formant part de la Plataforma Antiautopista. Tot i això, el col·lectiu vol "reivindicar la feina menys visible", com ara els cursos, les conferències i la tasca ornitològica.

El seu president, Amadeu Corbera, ha explicat que "tant de bo no haguéssim de parlar de protegir, però als problemes ja existents dels quals no s'ha pogut reduir l'impacte nociu se n'hi sumen de nous". A més, ha destacat que "tot el que hem treballat aquest any ho haurem de continuar fent l'any que ve, tot i que hem d'aconseguir plantejar una alternativa conjunta i no només denunciar".

En aquest sentit, el portaveu de l'àrea de Conservació i Biodiversitat, Toni Muñoz, ha volgut recordar que "treballar des de la base i el fonament, com l'educació i la divulgació naturalista, és molt important". També, afegeix, "a través de l'anuari, el més important de les Balears, proporcionam a les administracions i els investigadors les dades necessàries per poder fer interpretacions i estudis".

El recorregut d'aquest 2018

El GOB ha presentat una multitud d'al·legacions a normatives, projectes viaris i plantejaments amb la intenció de millorar les propostes governamentals, com ara la llei de canvi climàtic, l'agrària, el Pla hidrològic, el Decret de la posidònia, el PIAT o el Pla de mobilitat. A més, s'ha incidit en la reclamació de nous ZEPA, especialment a la Marina de Llucmajor, "amenaçada per les torres d'alta tensió", segons indiquen.

D'altra banda, s'han fet més de 50 denúncies d'agressions territorials, il·legalitats i delictes ambientals a sòl rústic i al litoral. Mitjançant la campanya #AraoMai, s'han duit a terme accions de sensibilització i conscienciació al Trenc, al segon cinturó de Palma, a cala Llamp, a la Colònia de Sant Pere o al centre de Ciutat.

També s'ha desenvolupat una pressió important de denúncia sobre l'ancoratge impactant de 132 grans iots damunt posidònia, l'abocament d'emissaris i "creant aliances amb navegants responsables", com expliquen des del GOB.

Un altre punt primordial ha estat la denúncia del "greu estat del Parc Natural de l'Albufera, que, segons afirmen, "gràcies a la nostra acció davant el secretariat de Ramsar, hem aconseguit que s'inclogui dins el llistat mundial 'IBA in danger' de zones amenaçades.

La feina menys visible

Un total de 2.625 infants han participat en les activitats educatives organitzades en diferents eixos temàtics, com el programa Natura KM, descobrint entorns naturals propers a escoles dels municipis de Palma, Llubí i Alcúdia; els contacontes ambientals, acostant la natura a l'aula; la descoberta de la Trapa i les estades de voluntariat educatiu.

El grup infantil i juvenil del GOB està format per 41 nines i nins d'entre 6 a 16 anys i un equip de 15 educadors voluntaris. D'aquesta manera, s'han duit a terme vuit sortides a espais naturals per descobrir vuit espècies emblemàtiques, una acampada a la Trapa, un campament d'estiu a la Colònia de Sant Pere i un altre a les Pitiüses.

Un altre punt que "ha anat creixent, i veim que n'existeix una demanda", segons ha confirmat Corbera, són els cursos i els cicles de xerrades el darrer dijous de cada mes. Fins a 40 persones inscrites varen participar en la segona edició del Curs d'Economia i Ecologia Política i s'han fet un total de 15 xerrades, deu de les quals en el marc del cicle 'Darrer dijous', tres sobre altres temes d'interès naturalístic i la presentació de dos llibres. A més, s'han organitzat més de 40 xerrades, taules rodones i conferències.

stats