SOCIETAT
Societat 31/07/2020

Les botellades a Palma tornen a xifres d’abans de la pandèmia

Les festes il·legals també han davallat d’ençà que es va posar en marxa el decret del Govern que les sanciona amb multes de fins a 600.000 euros

Alba Tarragó
3 min
Les botellades a Palma tornen  A xifres d’abans de la pandèmia

El desconfinament va obrir la porta a una allau de concentracions de persones i activitats no permeses, entre les quals les botellades i les festes il·legals. Si el 18 de juny el govern espanyol donava per aixecat el confinament, el primer cap de setmana de juliol la Policia Local de Palma ja posava 235 multes per beure al carrer. Aquestes xifres han anat en descens fins a arribar a les que hi havia “més o menys abans de l’estat d’alarma”, asseguren fonts del cos municipal.

Així, el cap de setmana del 10 i 11 de juliol el nombre d’actes per fer botellada a Palma va reduir-se a la meitat, amb 129 entre dissabte i diumenge. El descens va continuar el tercer cap de setmana -el del 17 i el 18-, amb 55, i va arribar a dades mínimes el del dissabte 25 i diumenge 26, en què es posaren només 15 denúncies a persones que consumien begudes alcohòliques al carrer.

En total, ja s’han aixecat més de 400 actes per aquest motiu i s’han identificat més de 730 persones per formar part d’aglomeracions d’ençà que va començar la desescalada. A més, i en col·laboració amb l’Autoritat Portuària, la Policia Local de Palma ha denunciat 59 locals del passeig Marítim per renous, incompliment dels horaris i vulneració de la normativa sanitària.

Per fer front a les hores que hauran de fer els agents durant l’estiu, unes 24.000, l’àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Palma preveu una reserva de crèdit de 714.000 euros. El pressupost cobrirà unes 3.000 jornades de vuit hores de feina de mig centenar de policies, que, a més de fer el servei habitual, faran hores extres per reforçar les zones turístiques del municipi.

Setge a les festes il·legals

El Decret del Govern també ha posat fre a les festes privades il·legals, després que l’Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment (ABONE) en denunciàs prop de 40 a principis de juliol a la Conselleria de Turisme. El seu president, Jesús Sánchez, reconeix que “han baixat” des del darrer cap de setmana. Tot i això, no sap si és perquè s’han deixat de fer o perquè no s’anuncien per les vies a través de les quals les detectaven, les xarxes socials. L’estratègia habitual, diu Sánchez, era donar una “ubicació secreta”, que no es revelava fins a una hora abans de l’esdeveniment, que podia fer-se en una finca amb piscina o en un vaixell. El més sorprenent, afegeix, és que darrerament ja es veien “ofertes per a turistes que arribaven a Mallorca i no tenien on anar de festa”.

Amb motiu d’aquestes celebracions i per tal de garantir el compliment del darrer decret del Govern, la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització va posar en marxa, ara fa ja quatre caps de setmana, operatius especials a locals i zones d’oci nocturn. Estan coordinats per la Direcció General d’Emergències i Interior i es duen a terme amb la col·laboració dels cossos policials i els ajuntaments. Fonts de la Conselleria també asseguren que s’ha detectat que, “amb el decret, s’han anat anul·lant” les festes il·legals. Això, indiquen, demostra que la normativa compleix amb el seu objectiu, “més dissuasiu que executor, atès que pot comportar multes de fins a 600.000 euros”. Mentre que les intervencions han crescut, de 51 la primera setmana a 91 la darrera, les actes per infracció s’han mantingut de manera proporcional a les actuacions. Aquestes han passat de 24 el primer cap de setmana a 44 el darrer i estan relacionades amb excessos d’aforament, distàncies socials o mal ús de les mascaretes.

Doble prohibició

Si bé les botellades en espais públics ja estaven prohibides per mitjà de les ordenances municipals de cada ajuntament, el Govern ara ha blindat aquesta activitat amb una resolució de la Conselleria de Salut i Consum, publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears divendres. Amb aquesta, queden prohibides expressament les botellades, ja que “difícilment es podien incloure en cap dels supòsits de prohibicions o restriccions de la llibertat de reunió que es derivaven de l’Acord del 19 de juny”, recull el text. El document argumenta que en aquestes concentracions se solen descuidar “les normes bàsiques de seguretat i prevenció del contagi de la covid-19”. Aquestes reunions, a més a més, provoquen que “persones amb una relació limitada entre si” s’acabin “interrelacionant per l’efecte de la ingesta generalitzada de begudes alcohòliques”, fet que pot suposar un risc de contagi.

Juntament amb això, el Govern ha limitat encara més les reunions socials. Les trobades familiars i d’amics es redueixen a 30 persones en els espais públics i a 15 en els privats, i s’haurà de continuar respectant la distància mínima de seguretat, exceptuant les persones que conviuen. La prohibició també inclou els actes festius i de caràcter religiós que impliquin fer festes, àpats o actes similars, malgrat que es facin en centres de culte.

LA CRIMINALITAT DAVALLA UN 26% A LES BALEARS

Les Balears són la tercera comunitat autònoma de l’Estat on més ha caigut la criminalitat durant el primer semestre de l’any. Segons les dades del Ministeri de l’Interior, la taxa de criminalitat va davallar un 25,8% el primer semestre de l’any en comparació amb el mateix període del 2019. La caiguda coincideix amb el període d’estat d’alarma i confinament. Mentre que fins ara s’han registrat un total de 26.021 delictes a l’Arxipèlag, l’any passat en aquestes altures se’n varen comptar 35.077. Tot i això, les Illes Balears continuen sent la comunitat amb major índex de criminalitat, amb 59,7 infraccions penals per cada mil habitants censats, davant de la mitjana estatal, que és de 41,1.

stats