Societat 22/11/2019

“L’estil de vida residu zero no és reciclar més, sinó menys”

Entrevista a Bea Johnson, ativista pionera del moviment Zero residus

A. T.
4 min
Bea Johnson “L’estil de vida residu zero no és reciclar més, sinó menys”

PalmaAmb motiu de la Setmana europea de la reducció dels residus, que va ser entre els dies 16 i 24, l’activista Bea Johnson ha recalat a Mallorca per predicar el seu missatge: rebutjar, reduir i reemplaçar. El seu activisme ambiental està carregat de crítica política i no dubta a posar en evidència el model dels Estats Units, país on viu amb la seva família des de fa més de deu anys, per haver arribat a una situació “insostenible”.

Què us va portar a publicar Residu zero a casa

El 2006 la meva família i jo vàrem iniciar un camí cap a un estil de vida més verd i més simple. En intentar reduir els residus, no vaig trobar cap blog, llibre o guia sobre com fer-ho, així que vaig provar moltes alternatives extremistes fins a trobar-ne altres de més senzilles. Per compartir totes aquestes coses, vaig començar un blog i més tard un llibre.

I ha estat ben acollit.

Sí, ha estat traduït en 27 idiomes i he fet xerrades per tot el món, en 68 països. Això ens ha permès iniciar un moviment global i avui hi ha milions de persones que ho apliquen a les seves llars. També n’hi ha hagut d’altres que han engegat empreses de productes reutilitzables.

Ha tingut impacte en altres empreses?

Aquest moviment ha crescut de manera exponencial i ha atret l’atenció de grans empreses manufactureres, com ara Unilever, una de les més grans dels Estats Units. Fa uns mesos ha anunciat que estan llestos per vendre els seus productes en format a granel.

Llavors, el vostre paper és clau?

Personalment, crec que el canvi és a les mans dels consumidors. Cada vegada que adquirim menjar envasat, deim “ador els envasos”.

És com un acte polític.

Sí. Per contra, però, si una persona compra aliments sense envasos, amb els seus propis recipients, potencia pràctiques més sostenibles i un futur sense envasos per a les generacions futures.

Ha arribat un moment en què ja no n’hi ha prou amb reciclar?

Perquè reciclar sigui sostenible, ha d’haver-hi una connexió entre fabricants, polítics i consumidors, i ara no hi ha una bona comunicació entre tots tres. Si les manufactureres creen productes reciclables, cal que hi hagi contenidos habilitats per dipositar-los-hi.

Llavors separar els fems no basta.

L’estil de vida residu zero no és reciclar més, sinó menys gràcies a les tres primeres normes: rebutjar el que no necessites, reduir el que necessites i reemplaçar tot el que és d’un sol ús per una alternativa reutilitzable. Això et permet tenir el control dels materials que fas servir.

També deis que us permet simplificar la vida i ser més feliç.

Exactament. Hi ha moltes coses que les empreses volen donar-te, com ara bosses de plàstic, bolígrafs de publicitat, el correu o les targetes de negocis. Cada vegada que acceptam un d’aquests productes, cream una demanda perquè se’n fabriquin més. A més, una vegada els fiques dins casa teva, generes residus a l’interior.

Tenim més del que necessitam?

Clar que necessitam un sostre damunt el nostre cap, alguns mobles per viure bé i estar còmodes. Però una vegada s’ha aconseguit aquest nivell de confort, tota la resta és un excés. A la nostra llar ens hem desfet de totes les coses que no necessitam. Jo, per exemple, només tenc 15 peces de roba.

Al llibre també esmentau els residus que genera el turisme.

Sí, el generen els altres. Jo quan viatj duc el meu termos i una bossa de tela per comprar snacks, un entrepà, un croissant... També viatj amb un sabó sòlid que puc utilitzar per fer-me nets els cabells, el cos i la cara. Així no he d’utilitzar els productes de l’hotel.

Diríeu que el consumisme és un problema d’Occident o mundial?

D’escala mundial. Quan he viatjat a la jungla maia a Belize m’he trobat residus als rius i pel terra. La societat del consumisme ha aparegut a tot el món. Per això és molt important canviar la mentalitat dels Estats Units, que ha arribat a un model insostenible. Crec que donen una imatge d’èxit i això inspira altres països a obtenir el mateix nivell de desenvolupament. El residu zero es basa només en el medi ambient. Per nosaltres és un estil de vida basat a ser i no a tenir.

stats