Societat 21/02/2023

El Banc d'Aliments reparteix un 50% menys de menjar: de 10 a 5 tones al dia a Mallorca

La pujada de preus, la guerra d'Ucraïna i la tornada a la normalitat després de la pandèmia han provocat un descens en la quantitat d'aliments que ofereixen a Mallorca

2 min
Ara com ara, hi ha prop de 100 entitats que s'abasteixen del Banc d'Aliment i que, alhora, arriben a prop de 30.000 beneficiaris.

PalmaEl Banc d'Aliments de Mallorca també ha rebut el cop de la inflació i, a conseqüència, les entitats i usuaris que se'n beneficien. Segons el seu president, Raimundo de Montis, el repartiment de menjar ha caigut pràcticament a la meitat en un any: han passat de subministrar-ne prop de deu tones al dia a cinc. Entre les principals causes d'aquesta davallada, De Montis subratlla la pujada de l'IPC, la guerra d'Ucraïna i la tornada a la normalitat després de la pandèmia, amb la qual han desaparegut alguns ajuts excepcionals.

Com a exemple, ha exposat el cas de l'oli de gira-sol: "Abans, amb 1.000 euros podíem comprar 1.030 litres d'oli de gira-sol, i ara poc més de 300". El president del Banc d'Aliments ha recordat que "enguany l'IPC va pujar abans de la guerra d'Ucraïna i aquest estiu va arribar a dos dígits, a l'11%; després, el desembre va davallar pràcticament un 6%, però el gener ha tornat a pujar". Si bé "l'IVA dels productes bàsics ha davallat, el de la carn i el peix es manté", ha afegit.

De fet, un dels productes que més els està costant adquirir és la llet, que ja s'ha plantejat tornar a distribuir-la en pols. "Ha patit una pujada molt important, fins al punt que alguns ramaders han hagut de sacrificar els animals perquè no els podien mantenir", ha lamentat el president del Banc d'Aliments. Ara com ara, hi ha prop de 100 entitats que se n'abasteixen i que, alhora, arriben a prop de 30.000 beneficiaris.

Les ajudes desapareixen i les donacions baixen

A més, han desaparegut certes ajudes que va dur la pandèmia, com ara "l'esforç que va fer el Govern per comprar producte fresc a ramaders i agricultors per entregar a les entitats més importants". Com a resultat d'això, van rebre 300 tones d'aquest producte fresc.

També es dona el fet que les donacions han davallat, després que el 2021 pujassin respecte del 2020. "El 2022, respecte del 2021, les donacions empresarials van caure un 67% i la donació de la Fundació LaCaixa i CaixaBank va ser un 50% més baixa", ha advertit De Montis. En aquest sentit, considera que "el conflicte d'Ucraïna ha afectat bastant, perquè la gent s'hi ha bolcat molt, igual que amb el terratrèmol".

stats