Societat 24/08/2021

Les Balears tenen en estoc les dosis suficients per vacunar tothom que encara no ho hagi fet

Actualment, un 78,2% dels illencs ja ha rebut, com a mínim, la primera

2 min
Una dosi de la vacuna contra el coronavirus

PalmaLa xifra de dosis disponibles ja no és un impediment per vacunar el 100% de la població diana de les Illes Balears. Actualment, la Conselleria de Salut de l'Arxipèlag té en estoc 237.016 dosis de la vacuna contra el coronavirus als congeladors i la xifra d'illencs que encara no s'ha vacunat és de 225.348. Així, les Balears disposen ja de les vacunes necessàries per vacunar tots els residents a l'Arxipèlag que encara no ho hagin fet.

Des de l'inici de la campanya de vacunació, a l'Arxipèlag s'han administrat un total d'1.473.026 dosis. Actualment, un 78,2% de la població diana de la Comunitat Autònoma ja ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna, mentre que el 72,2% ja ha completat la pauta i, per tant, ha assolit la immunitat contra el virus. La Conselleria de Salut ha administrat el 86% de les dosis que ha rebut fins al moment i guarda la resta de vacunes disponibles als congeladors a l'espera d'una remuntada de la vacunació que permeti arribar a xifres pròximes al 90% d'immunització de grup davant el virus.

A l'espera que acabin les vacances d'estiu (quan Salut preveu un petit pic de les cites per vacunar-se), les Balears treballen per potenciar, principalment, la franja d'edat d'entre 20 i 40 anys, que és la que té un menor percentatge de vacunació. Segons les darreres dades publicades per la Conselleria aquest dilluns, la xifra de primeres dosis administrades a aquest grup és de poc més del 60%, mentre que la de població diana d'illencs nascuda entre el 2001 i el 1981 no arriba al 55%. La resta de franges d'edat ja superen el 70% i és aquest grup qui eleva el risc d'una nova onada o l'aparició d'un nou macrobrot que dispari tots els indicadors de la pandèmia.

Actualment la xifra total de residents a les Illes Balears que han rebutjat directament la vacuna és de 7.327, una xifra que ha anat disminuint lentament, ja que a l'inici de l'estiu era de quasi 10.000. La Conselleria de Salut fa campanyes de repesca per tal de donar l'oportunitat de rebre ara la dosi als que inicialment es negaren a vacunar-se.

Què passarà amb la immunitat de grup?

La immunitat de grup contra el coronavirus no ha arribat a les Balears tot i haver superat el 70% de població diana immunitzada, i Salut veu impossible aconseguir-la, per ara, encara que el 100% dels illencs estigui vacunat. L'aparició de les noves variants, la mutació contínua del virus i altres termes epidemiològics han convertit la immunitat de grup en un concepte que no genera cap mena de consens entre les autoritats sanitàries de les Illes Balears, l'Estat i els experts.

Des de l'inici de la campanya de vacunació es va marcar el 70% de la població com la xifra necessària per assolir la immunitat, però l'aparició de la variant delta va provocar que el percentatge augmentàs fins al 90%, i aquest dijous la consellera de Salut de les Balears, Patricia Gómez, ha explicat que el més probable és que "ni el 100% sigui suficient".

stats