Societat 19/08/2021

Ni amb el 100% de vacunació s'aconseguiria, per ara, la immunitat de grup

Salut creu que en aquests moments és impossible arribar-hi

3 min
Punt de vacunació a Son Espases

PalmaLa immunitat de grup contra el coronavirus no ha arribat a les Balears tot i haver superat el 70% de població diana immunitzada, i Salut veu impossible aconseguir-la, per ara, encara que el 100% dels illencs estiguin vacunats. L'aparició de les noves variants, la mutació contínua del virus i altres termes epidemiològics han convertit la immunitat de grup en un concepte que no genera cap mena de consens entre les autoritats sanitàries de les Illes Balears, l'Estat i els experts.

Des de l'inici de la campanya de vacunació es va marcar el 70% de la població com la xifra necessària per assolir la immunitat, però l'aparició de la variant delta va provocar que el percentatge augmentàs fins al 90%, i aquest dijous la consellera de Salut de les Balears, Patricia Gómez, ha explicat que el més probable és que "ni el 100% sigui suficient". Tot i que encara no s'han publicat estudis concloents per confirmar l'efecte de la vacuna amb les noves variants i la caducitat de les dosis, les previsions apunten que la vacunació ja no suposarà un canvi en les restriccions ni amb les mesures sanitàries. De fet, encara que la Conselleria de Salut anunciàs que l'Arxipèlag ha assolit la immunitat de grup, no hi hauria cap canvi ni suposaria l'arribada de la nova normalitat.

Malgrat que tot apunti que la immunitat de grup ja no és sinònim del retorn a la normalitat ni del final de la pandèmia, la Conselleria de Salut insisteix en la necessitat de continuar potenciant la vacunació i arribar al major percentatge possible d'illencs amb la pauta completa. En aquest sentit, Patricia Gómez ha destacat que continuen treballant amb mesures per potenciar i impulsar la campanya de vacunació a l'Arxipèlag i ha reconegut que actualment el grup amb menys èxit en la campanya de vacunació és el dels joves entre 20 i 40 anys.

Segons ha detallat la consellera aquest dijous, actualment només el 55% dels illencs d'entre 20 i 40 anys té la pauta de vacunació completa, un percentatge que Gómez ha qualificat de "molt baix". Exceptuant la dels menors d'edat, que han estat els darrers a poder vacunar-se, la resta de franges d'edat ja tenen un percentatge d'immunització superior al 70%. Salut creu que les vacances d'estiu han frenat la vacunació dels illencs nascuts entre el 1981 i el 2001 i espera que el mes de setembre hi hagi un augment en la xifra dels residents a les Illes Balears d'aquesta franja d'edat vacunats contra el virus.

Més mesures per incentivar la vacunació

Per tal d'incrementar aquests percentatges, el Govern balear vol ampliar encara més l'ús del certificat covid-19 i, així, incentivar la vacunació. En aquest sentit, l'Executiu illenc ha reiterat la voluntat que té de demanar el certificat covid per poder assistir a gimnasos, activitats esportives, entrenaments i competicions a partir de dia 15 de setembre. La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha explicat que actualment estan estudiant la "capacitat jurídica" per poder fer-ho.

Aquesta mesura es va explicar a principi d'agost i ara estan pendents dels arguments presentats tant pel Tribunal Suprem com per diferents tribunals superiors de Justícia per veure si les comunitats autònomes poden aplicar aquesta mesura i en quines condicions. Santiago ha reiterat l'aposta del Govern per fer servir aquesta eina i ha argumentat que ja es va anunciar l'agost la intenció d'implementar l'ús del certificat en l'àmbit esportiu, precisament, perquè els afectats tinguessin temps per accelerar la vacunació. En tot cas, la consellera ha recordat que la vacuna no és obligatòria, de manera que es dona l'opció de presentar una prova negativa de detecció del virus.

Una altra mesura que es preveu anunciar els propers dies és el canvi en el protocol en cas de la vacunació de les persones que s’han contagiat. Tot apunta que anirà en la línia de la decisió que ha pres Catalunya, on les persones que s’han infectat ja no hauran d’esperar sis mesos per rebre el vaccí: podran vacunar-se si han passat un mínim de dos mesos després d'haver superat el coronavirus.

stats