Societat 18/01/2024

Les Balears s'assenten com a destinació de les tortugues, que fins i tot fan nius a Can Pastilla

Els investigadors n'estudien exemplars nascuts l'estiu passat a platges de Mallorca

2 min
Algunes de les tortugues acollides al Palma Aquarium

PalmaLes Illes Balears s'estan convertint en una nova destinació de posta per a les tortugues marines. L'estiu passat es varen detectar cinc nius actius que varen acollir 400 ous a les Illes Balears, dels quals feren eclosió prop del 50%. D'aquests ous, n'hi ha 136 que formen part del programa Head Starting , un projecte de cria en medi artificial controlat, durant entre 10 i 12 mesos, fins que fan prop de 20 centímetres i un quilogram de pes, moment en què els animals estan preparats per tornar a la mar. Jorge Moreno, cap del Departament d'Espais Naturals del Govern, explica que aquest sistema ja es va iniciar amb el primer niu trobat a Eivissa el 2019 i que té molt bons resultats. "Pràcticament el 95% de les tortugues que hem cuidat amb aquest sistema arriben a l'any de vida, mentre que en el medi natural només ho fa una de cada 100", explica. L'expert assenyala que "estan molt ben cuidades, quan són molt petites. Fins i tot se'ls dona el menjar a la boca, tres vegades al dia". Durant el temps que són als centres de cria, es vigila que tots els animals mengin i "que cada un mengi el que li correspon", ja que s'evita que n'hi hagi de més fortes que es mengin l'aliment de la resta.

Per tal de garantir-ne la supervivència, 45 de les tortugues es cuiden a les instal·lacions del Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura (IRFAP-LIMIA) de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, i la resta estan repartides a diferents centres d'estudi, com la Fundació Palma Aquàrium, l'Institut Oceanogràfic de València i la Fundació CRAM de Catalunya.

Nou niu a Can Pastilla

Cal recordar que aquesta espècie fa pocs anys que nidifica a les Illes Balears. De fet, el 2019 es va detectar el primer cas a Eivissa i el 2023 es va trobar el primer niu a Mallorca, a la platja de Can Pere Antoni. En acabar el 2023 ja hi havia cinc nius actius. Els altres quatre nius eren la platja de Cala Millor i a les platges del Figueral, Santa Eulària des Riu i Salines, a l'illa d'Eivissa. Moreno confirma que, tot i les dades oficials, segur que hi ha més nius i es demostra amb el fet que a partir de les tempestes de setembre es va remoure l'arena de Can Pastilla i es va trobar un niu buit amb ous oberts.

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que a principi del segle XXI ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement a causa de l'increment de la temperatura de la mar.

Investigació compartida

Una cinquantena d'aquestes tortugues, nascudes l'estiu passat als nius de les platges de les Balears, participen de l'estudi InGeNI-Caretta per avaluar les tècniques que es fan servir en la cura de tortugues marines nounades. Aquest projecte inclou la participació d'investigadors de les Balears, de les universitats de Vic, de Barcelona, de València i de l'Estació Biològica de Doñana.

Els tres centres de l'estudi InGeNI-Caretta han creat una base de dades comunes i analitzen els paràmetres de creixement, supervivència i aptitud física de les cries, a més d'avaluar la idoneïtat de les tècniques de maneig dels nius de tortugues a la costa mediterrània .

stats