Tortugues
Societat 11/09/2023

Gairebé 200 tortugues han nascut dels cinc nius detectats aquest estiu a platges de les Balears

Els nounats es crien en un medi artificial controlat durant un any simulant els canvis que experimentarien en la natura

ARA Balears
2 min
Cries de tortuga a l'IRFAP-LIMIA

PalmaDels cinc nius de tortuga que s'han registrat aquesta temporada 2023, a les Illes Balears, amb un total de 413 ous, han nascut 195 cries. D'aquesta manera, l'èxit d'eclosió se situa en un 47% del total dels ous, una xifra que es considera positiva tenint en compte que la majoria de la resta d'ous no eren viables, ja que no estaven fecundats.

Cal recordar que la temporada de nidificació de tortugues marines d'aquest 2023 es va iniciar amb el primer niu registrat a Mallorca el passat 6 de juny a la platja de Can Pere Antoni, on una tortuga va pondre 106 ous, dels quals, 61 dies després, naixien 23 tortugues. Els següents nius es van registrar un mes després a la platja de Cala Millor, també a Mallorca, seguida del Figueral, Santa Eulària des Riu i ses Salines, a Eivissa. A més, durant la temporada s'han observat diverses tortugues adultes que han intentat nidificar a altres platges de l'Arxipèlag sense èxit, com a la platja de Cala Tuent o a Cala Domingos, a Mallorca.

El conseller Joan Simonet ha visitat aquest dilluns les instal·lacions de l'IRFAP-LIMIA, al Port d'Andratx, on personal del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), que depèn de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, s'encarrega de la cura i cria d'aquests nounats de tortuga marina.

Simonet ha explicat que "aquesta espècie catalogada i protegida s'està movent a zones que anys enrere no eren habituals. El canvi climàtic està provocant que el comportament de les espècies canviï, ja que aquest tipus de tortugues mai feien la posta a les Balears".

Gran part de les tortugues marines nascudes als nius de les Illes Balears durant el 2023 formaran part del programa Head Starting, d'acord amb l'estratègia estatal de l'espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. L'esmentada estratègia consisteix en un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos on els animals són alimentats simulant en la mesura d'allò possible tots els canvis d'alimentació que experimentarien a la natura. Els darrers mesos del programa es fa una preparació per a la seva reintroducció en què els exemplars passen a una instal·lació exterior i entren en contacte amb altres espècies, així com s'inicien en la caça. Gràcies a aquest programa s'augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d'aquests animals una vegada retornats a la mar.

El programa Head Starting és dirigit pel Departament de Fauna Marina del COFIB i es durà a terme a les instal·lacions de l'IRFAP-LIMIA, al Port d'Andratx. Aquesta temporada, a més, es farà amb la col·laboració de la Fundació Palma Aquarium, el Centre de Visitants de Cabrera, l'Oceanogràfic de València, el CRAM de Barcelona i l'Aquari de Sevilla.

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per l'increment de la temperatura de la mar.

Es reclama, per tant, la màxima col·laboració de tota la ciutadania, ja que és molt probable que en les pròximes setmanes es puguin produir naixements de tortugues marines de nius que no han estat registrats a les Illes Balears. En cas de detectar aquests nounats, és important avisar immediatament al 112 per activar el protocol d'atenció a l'esdeveniment.

stats