Societat 03/03/2022

Com arriben les ajudes de Mallorca a Ucraïna?

Es recol·lecten donatius, medicaments, aliments i roba d’abrigar, entre d’altres

2 min
Unes 500 persones es concentren a Palma per demanar als governs que intervenguin en el conflicte russoucraïnès.

Palma"Tenc la sensació que visc en un malson i que en algun moment em despertaré". Aquest és el testimoni de Silvia Slyvka, una de les ucraïneses que resideixen a Mallorca i que viuen la invasió de Rússia a Ucraïna de ben a prop. Està en contacte directe amb els seus familiars i amics que resideixen a Sakuras (Transcarpatia, Ucraïna). "Viuen plorant. Cada vegada que parl amb algun familiar començam amb un 'com estàs' i acabam plorant. Aquesta regió encara no està invadida, però sí que hi ha problemes bancaris i d'alimentació", afirma Slyvka.

La ucraïnesa lamenta que amb aquesta guerra"ha mort molta gent i els hospitals estan arruïnats. La gent viu a soterranis i l'assistència mèdica fa el que pot. Tot i això, l'Institut de Cardiologia continua funcionant i els cirurgians treballen baix els bombardejos, tant a ferits com a persones", assegura.

Encara que no estigui allà per poder ajudar, Slyvka no s'ha quedat aturada i està recaptant diners, aliments i roba per dur-ho als punts de recollida ubicats a Inca, Pollença i l'Arenal, entre d'altres. "La part econòmica s'està coordinant perfectament a través de comptes bancaris, d'aquesta manera ens asseguram que els diners no es desviïn", ha remarcat. "Pel que fa als aliments i la roba, tot el que es recull se'n va a la Península i des d'allà parteixen camions, acompanyats de la Guàrdia Civil o la Policia Local, i es duen fins a la frontera", ha afegit. Les entitats amb què treballa tenen corredors verds a Polònia, a fi que aquests productes de primera necessitat es puguin transportar tranquil·lament.

Aquesta no és l'única iniciativa que es fa des de Mallorca per ajudar als ucraïnesos. D'ençà que va començar la guerra, centenars de residents de l'Illa s'han bolcat per ajudar els afectats pel conflicte que assota l'est d'Europa. Són particulars, agrupacions i plataformes que recol·lecten donatius, medicaments, aliments, roba d'abrigar i altres productes de primera necessitat, com compreses i bolquers.

Des de fa uns dies, l'associació Un Somriure per Txernòbil ha establert diversos punts de recollida a Palma, el Pla de na Tesa, Esporles, Santa Maria, Sóller, sa Pobla i Consell. Recol·lecten fruits secs, fruita en llaunes, conserves, suc, llet en pols, llegums, barres energètiques... I també roba d'abrigar, mantes, bolquers, tovalloletes i compreses. Sota el títol 'Des de Mallorca tenim el nostre cor i el nostre pensament amb Ucraïna', aquesta plataforma accepta també donacions econòmiques per enviar la màxima ajuda possible als afectats per la guerra.

Anastasia i Illia, ucraïnesos que viuen a Mallorca, són també dos particulars que han estat recaptant diners i productes de primera necessitat per enviar-los al seu país. En el cas dels pares d'ella, varen posar rumb a Hongria fa uns dies per anar a cercar la seva padrina i 13 refugiats més que han pogut sortir del país en plena guerra. Necessiten doblers per pagar la benzina del viatge de tornada, butà, menjar i matalassos per acollir-los. En les seves xarxes socials, Anastasia dona les gràcies de tot cor a totes les persones que han fet donacions, que ascendeixen ja als 800 euros. Quant a Illia, juntament amb la seva família, recol·lecta qualsevol ajuda, ja sigui econòmica o material, per dipositar-la als punts de recollida establerts a Mallorca.

stats