Societat 02/03/2022

Prop de 2.000 persones s'uneixen a Palma en rebuig a la guerra d'Ucraïna

La comunitat ucraïnesa a Mallorca ha exigit l'ajuda de la comunitat internacional

2 min
Concentració en rebuig a la guerra d'Ucranïa a la plaça de Cort

"Estam desesperats. No sabem quines notícies ens arribaran d'aquí a un minut, d'aquí a mitja hora". Són les paraules de Halyna Tarsyuk, una ucraïnesa resident a Mallorca que té tota la família a la ciutat de Kherson. Ella i Olga Koval reben una notificació al mòbil quan sona una alarma antiaèria a la seva regió. Ambdues han participat en la concentració de la plaça de Cort de Palma, on s'han reunit prop de 2.000 persones, segons la Policia Local, per mostrar rebuig al conflicte.

Amb llàgrimes als ulls, els ciutadans ucraïnesos han format un cercle per llegir i improvisar diferents parlaments. En la lectura del manifest s'ha exigit l'admissió urgent d'Ucraïna a la Unió Europea i des de l'associació Família d'Ucraïna, el seu president, Iurii Zubko, ha recordat que no és la seva obligació "aturar Putin, sinó la de tothom". Igualment, una altra manifestant ha manifestat agraïment i suport, la qual cosa també remarca Olga, que explica que s'ha sorprès de la mobilització social i la quantitat de material de primera necessitat que han rebut per enviar a les famílies.

Durant la concentració s'ha cantat l'himne d'Ucraïna i s'ha fet un minut de silenci que ha acabat amb la reivindicació dels Tamborers per la Pau. Entre els manifestants s'hi trobaven multituds d'autoritats com el president del Parlament, Vicenç Thomàs; la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago; la consellera de Presidència, Mercedes Garrido; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí; el batle de Palma, José Hila, i el portaveu de l'Ajuntament de Palma i regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo, entre d'altres.

Així, molts ciutadans s'han sumat a la concentració. "Vull viure en pau. Aquí i pertot", diu Rafa Pizarro, que du una pancarta que proclama el "No a la guerra". "Hem vingut per donar suport al poble ucraïnès. Ho hem posat pel grup d'amics al WhatsApp i hem vingut els que hem pogut", explica Aina Pomar.

Gent cantant durant la manifestació que s'ha fet a Palma contra la guerra a Ucraïna.

Viure el conflicte des de la distància

"Els meus cosins diuen que a la ciutat del costat estan assassinant persones amb ganivets", diu Olga Koval amb el cos tremolós. Assegura que fa dies que no dorm i que estan preparats perquè arribi el pitjor. "Aquesta gent no té sentiment", lamenta en referència als militars russos. Halyna explica que a Ucraïna hi viuen les seves dues nebodes amb les seves filles petites. "Me'n vaig a fer feina, però només pens en això tot el dia", diu. Ambdues estan en contacte amb els éssers estimats a través de videotrucades. Això, però, quan hi ha cobertura als refugis.

Tot i això, Olga i Halyna coincideixen en el fet que els seus familiars no volen fugir del país: "Poden, però no volen". La resposta al perquè és senzilla: "El dibuix de l'escut d'Ucraïna amaga la paraula llibertat, això no ens ho llevaran", diu Olga amb una petita bandera del seu país a la mà. En tot cas, a Ucraïna han desaparegut les distàncies. "Les bombes cauen a 120 quilòmetres de casa de la meva mare, però per mi això ja és a prop", diu Iurii molt preocupat.

Concentració en rebuig a la guerra d'Ucranïa a la plaça de Cort
stats