Societat 12/07/2022

Les Balears comencen a superar la setena onada

No es descarta que els ingressos hospitalaris puguin augmentar els pròxims dies

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaComença el descens del pic de la setena onada de coronavirus a les Illes Balears. El cap del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital de Son Espases, Antonio Oliver, ha assegurat que la incidència del coronavirus a l'Arxipèlag, la detecció de nous casos i la xifra de pacients en estat greu ha caigut notablement després de dues setmanes en un ascens continu que van encendre les alarmes i van saturar els centres hospitalaris i l'Atenció Primària de les Balears.

Tot i això, ha remarcat que aquestes apreciacions no són del tot precises, ja que a diferència del procediment sanitari de l'any passat, actualment no es vigila globalment la incidència del covid-19 i no es fan proves de detecció del virus de manera massiva com es feia anteriorment. En aquest sentit, ha destacat que encara que les dades no tinguin la precisió que ha tingut en les altres onades, la realitat és que les xifres recollides la darrera setmana demostren que l'Arxipèlag està superant la setena onada del covid-19.

La xifra de nous contagis ha caigut notablement els darrers dies, però aquest descens no es traslladarà als hospitals fins d'aquí a unes setmanes, ja que els casos de pacients ingressats i casos greus sempre evolucionen a un altre ritme i amb "alguns retards". En aquest sentit, ha defensat que tot i que l'Arxipèlag està superant la setena onada no es descarta que els pròxims dies, fins i tot les pròximes setmanes, es visqui un nou increment de pacients ingressats a causa del covid-19.

Oliver ha explicat que actualment la variant predominant a les Illes Balears és l'òmicron i que actualment encara no s'ha detectat cap cas de la centaure, que ja s'ha detectat en una desena de països (entre els quals encara no hi ha Espanya) i que avança ràpidament. Els experts encara estan estudiant aquesta nova subvariant, però de moment encara no l'han classificat com a "preocupant", tot i que sí que en segueixen de prop l'evolució.

Tot i el descens dels casos i el principi del final de la setena onada, el cap del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital de Son Espases manté que s'hauria de recuperar l'ús de la mascareta, com a mínim als llocs on hi ha un major risc de contagi. En aquest sentit, referma que hauria de tornar a ser obligatòria als interiors, zones massificades amb molta gent i espais amb poca ventilació.

240 sanitaris de baixa

Encara que s'estigui produint aquest descens, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat que la pandèmia continua plantejant reptes per al sistema sanitari i per això ha fet una crida a la necessitat de posar-se la tercera dosi de la vacuna.

En aquests moments, segons la consellera, hi ha 285 pacients a les plantes dels hospitals de les Illes i 24 persones a l'UCI a causa del covid-19. A més, hi ha 241 sanitaris contagiats, una xifra inferior als 500 que s'han arribat a tenir en els darrers mesos.

stats