Societat 29/06/2022

Nova onada covid-19 a les Balears: Ens hem de preocupar?

L'increment de contagis ja es nota als hospitals, i l'àrea d'urgències és la més afectada

3 min
Sanitàries de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaTot i que és difícil saber el volum de contagis de coronavirus que hi ha actualment –només es fa el seguiment dels pacients vulnerables–, les autoritats sanitàries ja afirmen que les Illes Balears estan passant per una altra onada de coronavirus. La setena des del 2020. Ara bé, amb la gran majoria de la població immunitzada contra el virus, cal preocupar-se per l'increment de les infeccions? Poden els hospitals tornar a passar per una situació complicada a causa la pressió assistencial?

"Ens hem d'ocupar", respon subdirector d'Atenció Hospitalària de l'IB-Salut, Francesc Albertí. Assegura que els contagis "estan pujant d'una manera significativa" i que els hospitals ja n'estan notant l'impacte. Ara com ara, els hospitals públics atenen 15 pacients infectats en unitats de cures intensives i 231 a planta. Albertí puntualitza que tres dels ingressats a l'UCI no ho estan pel covid-19 sinó per altres patologies, i el mateix passa en aproximadament el 60% dels hospitalitzats a planta. L'augment dels ingressos és important, tenint en compte que varen aconseguir arribar als 100 hospitalitzats i vuit a l'UCI.

Per ara, no s'han hagut de cancel·lar intervencions quirúrgiques, assegura el doctor, però admet que "és un repte" respondre a l'assistència que requereix el covid-19 en un moment en què ja comencen les vacances del personal sanitari i augmenta la demanda assistencial per l'increment de la població flotant a l'Arxipèlag amb la temporada turística. Aquest còctel fa que l'àrea que més pateix sigui la d'urgències, que torna a viure jornades de saturació. "És un tema que ens tensa, i les urgències són les que ho estan més. Però ja estam implementant mesures per disminuir l'impacte", sosté Albertí. Són, sobretot, "mesures d'incentivació" perquè els professionals facin activitat extraordinària. En cap cas s'està pensant a cancel·lar vacances.

Un miler de contagis al dia

Encara que "és difícil fer una extrapolació exacta", s'estima que ara com ara s'estan produint uns 1.000 contagis diaris a les Illes Balears, segons ha explicat el cap del Servei d'Epidemiologia de Son Espases, Antonio Oliver, en declaracions a Europa Press. Aquest dijous s'han notificat prop de 400 casos en un dia, però cal tenir en compte que només es té un control de les persones vulnerables.

Oliver ha assegurat que "ja es pot parlar clarament de setena onada" i que "no hi ha dubte que els esdeveniments socials dels darrers dies i l'època en què vivim han provocat bastant transmissió", ha recalcat. Pel que fa a les variants, la dominant a les Illes és l'òmicron BA.5, que provoca el 80% dels casos, seguida de la BA.1 (15% dels casos) i la BA.4 (5%). En aquest sentit, Oliver ha afirmat que les Balears han estat una de les primeres comunitats en què aquesta variant, que és més contagiosa, s'ha estès de manera "molt important".

Més precaucions

"És un moment de recordar la responsabilitat individual", alerta Albertí, que aconsella la mascareta quan s'està amb moltes persones, i especialment si formes part d'un col·lectiu vulnerable. "Hem de mantenir les mesures que sempre hem recomanat, no són obligatòries, però sí que són recomanables", afegeix. Per la seva banda, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha afirmat que "no es pot davallar la guàrdia" i ha remarcat que un dels darrers morts per covid-19 va ser una persona de 45 anys. Així mateix, Gómez ha recomanat posar-se la tercera dosi: "Moltes persones es varen contagiar al desembre o el gener i necessitam que es vacunin ara perquè tenir el covid-19 amb tres dosis és molt diferent", ha defensat. I ha afegit: "S'ha d'intentar que es passi la malaltia de manera lleu i que les persones que siguin positives prenguin mesures de seguretat".

Segons les dades recollides al Visor covid-19 de la Conselleria, només el 27% dels joves d'entre 20 i 29 anys té la tercera dosi. Entre les persones d'entre 30 i 39 anys, el percentatge puja lleugerament, fins al 31%, i entre els de 40 i 49 anys, al 51,3%. Dels majors de 70 anys, pràcticament el 100% té la pauta completa, mentre que entre el col·lectiu de 60 a 69 la taxa és del 88% i entre els 50 i els 59 anys, d'un 73%.

stats