Societat 22/07/2023

Les Balears, com les Canàries, pararan les gandules tot l'any?

Amb temperatures màximes de 40 graus, assolits aquest juliol, sorgeixen algunes iniciatives per dur turistes a la platja a l'hivern. Segons els entesos, però, això privaria el medi ambient del descans merescut

4 min
Amb 40 graus, els turistes no troben consol ni a vorera de mar.

PalmaAmb temperatures màximes que freguen els 40 graus, ni a vorera de mar els turistes troben consol. Seure a les terrasses de cafès i bars també s’ha convertit en un suplici a primera hora del capvespre. Per no haver de suportar el baf del carrer, molts s’estimen més estar dins els establiments, amb l’aire condicionat. Davant aquest escenari, l’Ajuntament de Calvià ha anunciat que traurà a concessió els serveis de platja durant tot l’any, perquè els turistes vinguin també a l’hivern.

El consistori calvianer és el primer de les Balears a intentar treure profit del canvi climàtic. Ben igual que a les Illes Canàries, les platges de Magaluf, Santa Ponça o Peguera disposaran de gandules, xibius i servei de socorrisme de cap a cap d’any. A l’hivern, a l’arxipèlag de les Canàries, les temperatures màximes poden arribar als 22 graus. En canvi, per les festes de Nadal, només són els més valents que s’atreveixen a fer un capfico, posem per cas, a la platja d’Illetes.

Joan Miquel Frau, en primer terme, de viatge a les illes Açores amb uns amics.

“El tres o quatre mesos d’aturada econòmica és el que permet que les platges de les Balears descansin, la qual cosa és beneficiosa per al medi ambient. En canvi, a les Canàries aquests mesos de descans no existeixen”, explica el director de Comunicació de Riu Hotels, cadena hotelera mallorquina que també té implantació a les Canàries.

Cris Ramírez és una jove mallorquina, de 38 anys, que acaba de tornar de Gran Canària, després de passar-hi una setmana de vacances amb una amiga. “Hem passat uns dies molt agradables, perquè de dia la temperatura no supera els 28 graus. Fa molt bon estar, si es compara amb els gairebé 40 graus que hi ha aquests dies a Mallorca. A més, els vespres hem dormit molt bé, perquè feia just 19 graus. En sortir de l’hotel fins i tot ens havíem de posar una jaqueta. A part de la temperatura suau, però, jo destacaria un altre factor: que com que ara és temporada baixa a les Canàries, no hi ha la massificació que el juliol i l’agost hi ha a les Balears”, comenta Cris.

Infraestructures de més qualitat

“Pens que les infraestructures turístiques de les Balears són de més qualitat, però els preus de les Canàries són més assequibles. El personal del sector serveis també tracta amb més amabilitat la clientela, cosa que jo crec que té a veure amb el fet que no és una destinació massificada”, comenta la palmesana.

Segons el president de l’Agrupació Empresarial d’Agències de Viatges (Aviba), Pedro Fiol, “les Canàries no han estat mai una destinació preferent per als balears”. “Qui no fa feina al sector turístic i té vacances a l’estiu sol triar el nord de la Península o alguna ciutat europea per passar-hi alguns dies”, comenta.

Tanmateix, hi ha altres mallorquins que han triat destinacions atlàntiques per passar-hi uns dies. És el cas del jove de Campanet Joan Miquel Frau, que passa 10 dies a les illes Açores amb uns amics. “Fa una setmana que hi som i just hem tingut un dia de sol. La resta de dies, el cel ha estat mig tapat, cosa que ens ha anat molt bé per anar d’excursió. A més, de dia fa uns 24 graus i és molt agradable. Tot i que les Açores són unes illes, no hi ha turisme de sol i platja, perquè a l’oceà hi fa mal entrar. Tot i així, hi ha alguns llocs arrecerats de la mar gran on es pot pegar un capfico. Allò que més ens ha sorprès són els preus baixos. Per exemple un cafè val 90 cèntims, i aquesta és la proporció que hi ha en la majoria de productes”, comenta Frau.

És precisament la circulació atmosfèrica, condicionada per l’anticicló de les Açores, el que marca el clima de les Canàries. Segons Miquel Salamanca, meteoròleg d’IB3, “els vents alisis arriben a les Canàries carregats d’humitat. Això fa que el vessant nord de les illes tingui una pluviometria destacada i unes temperatures suaus”. “Les vessants del sud, en canvi, són molt àrides. Es diu que hi ha poca oscil·lació de temperatures, la qual cosa és ver, però una orografia de muntanyes molt altes i valls molt fondes fa que hi hagi molts de microclimes. Per exemple, la temperatura màxima ha assolit els 46 graus. A les Illes Balears no hi hem arribat mai. El que passa és que a les Canàries això és molt localitzat, en canvi, a les Balears, ens enfrontam a un clima més extrem en general. Ara l’estiu comença més prest i s’allarga fins més tard. I les puntes càlides seran més intenses i més freqüents que a les Canàries”, explica el meteoròleg sobre els efectes que pot tenir el canvi climàtic en un futur proper, i que segur que condicionarà la indústria turística.

stats