Societat 27/08/2019

Uns 58.000 balears estan en risc de ser alcohòlics, segons Projecte Home

Quasi un 50% dels estudiants de Secundària han fet botellada els darrers 12 mesos

Kike Oñate
2 min
La futura llei de l’alcohol en menors vol penalitzar els pares si enxampen els fills bevent.

PalmaUnes 58.000 persones d'entre 15 i 64 anys que viuen a les Balears estan en risc de consumir addictivament alcohol, la droga legal més consumida a l'Estat i més acceptada socialment, segons ha assegurat el president executiu de Projecte Home a les Illes, Jesús Mullor, aquest dimarts. Tot i que la mitjana d'edat dels alcohòlics que han participat en els programes d'aquesta ONG està sobre els 55 anys, quasi un 50% dels estudiants de Secundària han fet botellada els darrers 12 mesos, mentre que un 24% diu que n'ha fet en els darrers 30 dies. De fet, l'entitat calcula que el primer contacte dels joves amb les drogues, en les quals s'inclou l'alcohol, es produeix entre els 14 i els 15 anys. I, per substàncies, consumeixen preferentment, i en aquest ordre: alcohol, tabac, cànnabis, hipnòtics, cocaïna, al·lucinògens i èxtasi. Però el president ha precisat que el consum general no s'ha incrementat i fa anys que està estable a les Illes, de la mateixa manera que l'edat d'inici.

Sobre els hàbits de consum, Mullor ha advertit que "el procés d'un bevedor social que acaba alcoholitzat pot durar 25 anys" i ha reivindicat les tasques de prevenció com un factor molt important per reduir el nombre d'alcohòlics i addictes a altres substàncies. "Quan xerram d'aquestes xifres ho feim sobre persones que s'excedeixen consumint i acaben complicant la vida de centenars i milers de persones", ha recordat el president. Per tot això, ara que Projecte Home compleix 32 anys d'ençà que es va fundar, Mullor ha volgut recordar que la prevenció és la millor solució per minvar el consum de qualsevol droga: "Com més es retarda el primer consum, hi ha menys probabilitats que la persona desenvolupi una addicció, exceptuant el cas de l'alcohol", ha dit.

Uns 58.000 balears estan en risc de ser alcohòlics, segons Projecte Home

D'altra banda, Jesús Mullor ha informat que pel que fa al cànnabis, a les Balears, un 2,5% de les persones d'entre 15 i 64 anys n'ha consumit, fet que equival a la població d'un poble petit o mitjà: unes 19.600 persones, segons ha indicat. A més, ha dit que un 3,3% de la població balear ha utilitzat compulsivament internet i un 4% ha apostat doblers en jocs en línia o en cases d'apostes. D'aquest total, un 23,8% dels estudiants d'entre 14 i 18 anys en alguna ocasió han consumit internet de manera compulsiva. El 2018, 7.128 persones varen participar en els programes i activitats de prevenció de Projecte Home a les Balears, i d'aquests, 5.905 foren joves.

La directora de programes per a joves de l'ONG, Gisela López, ha explicat que "hi ha una necessitat per mantenir i potenciar els recursos destinats a la prevenció". També ha afegit que ara cal enfortir aquestes mesures en l'àmbit laboral i la prevenció comunitària, a més de mantenir-la a l'escola i a l'entorn familiar.

stats