Demografia
Societat 09/03/2023

Les Balears el 2022: sis rècords de pressió humana i el retorn als dos milions de persones

Els mesos de gener, abril, maig, setembre, novembre i desembre varen marcar màxims històrics de persones en el territori illenc de manera simultània

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaUna vegada superada la pandèmia i després del retorn a la normalitat del sector turístic balear, amb xifres de visitants pràcticament de rècord al llarg del 2022, les Illes varen sofrir una enorme pressió humana en els mesos centrals de l'estiu (juliol i agost), ja que es varen superar els dos milions de persones de manera simultània, però lleugerament per davall dels registres del 2016 i del 2017. Per fer-se'n una idea, la població de les Balears és d'1,17 milions de persones, mentre que el 5 d'agost n'hi va haver 2,04 milions, un 74% més dels empadronats illencs.

Així i tot, aquest dimecres l'Institut d'Estadística de les Balears (Ibestat) ha publicat les xifres de l'Índex de Pressió Humana (IPH) del mes de desembre i es pot concloure que l'any passat hi va haver sis mesos que varen marcar màxims històrics de persones que eren, al mateix temps, en territori illenc: gener, abril, maig, setembre, novembre i el mateix desembre.

Les dades d'aquests sis mesos varien des dels 1,23 milions de persones del gener als 1,84 milions del setembre. Lògicament, any a any hi ha un augment continu de la població de les Balears –un 7,5% més en deu anys, el percentatge més alt d'Espanya–, però les xifres també denoten un allargament de la temporada turística, ja que en el primer any de plena normalitat després de la pandèmia, en els mesos de temporada baixa hi ha hagut els registres de pressió humana més elevats de la història. De fet, segons s'ha detallat a la fira turística ITB de Berlín –que ha tingut lloc aquests dies–, s'espera que la temporada sigui d'uns deu mesos a Mallorca, i a finals d'aquest març el 63% de la planta hotelera ja estarà oberta. Per tant, es podrien tornar a superar els rècords demogràfics del 2022.

A més, cal destacar que cada mes del 2022 es va situar en el 'pòdium' dels registres històrics de pressió humana. L'agost va ser el tercer amb una xifra més alta des que se'n tenen dades, mentre que el febrer, març, juny, juliol i octubre es varen situar per darrere dels anys anteriors a la pandèmia, generalment el 2017 i el 2019. Així i tot, en el cas de febrer, amb un màxim d'1,26 milions de persones, només va ser superat pel 2020, just abans de l'inici del confinament que va aturar en sec la temporada turística. Aquesta tendència podria indicar que, sense pandèmia, possiblement els rècords que es varen assolir el 2022 ja s'haurien pogut superar amb facilitat.

stats