Societat 24/02/2020

L'Autoritat Portuària preveu que l'any 2025 hi haurà un 25% més de turistes de creuers

L'organisme està elaborant el Pla Estratègic per al període 2020-2027

Ara Balears
2 min
El port de Palma ha estat l'únic que no ha incrementat els ingressos durant 2017.

Lluny de limitar els creuers i el nombre turistes a les Illes Balears, l'Autoritat Portuària preveu que d'aquí a cinc anys els turistes de creuers augmentaran un 25%, segons ha informat IB3 Notícies. Amb aquest increment, des de l'organisme esperen que l'any 2025 arribin als ports de les Illes 3,2 milions de turistes.

En aquests moments, l'Autoritat Portuària està elaborant el seu Pla Estratègic per al període 2020-2027 i, segons el mitjà de comunicació, en cap moment es parla de limitar l'arribada de creuers a les Balears. De fet, l'estratègia preveu incentivar les navilieres mitjançant bonificacions en les taxes portuàries. Tot i això, en el pla es proposa desestacionalitzar el trànsit cap a la temporada baixa.

Recordem que, segons les previsions de l'Autoritat Portuària, fins al 2022 no es podrà començar a limitar l'arribada de creuers a Palma, ja que l'organisme oficial ja té signats acords amb les empreses navilieres que duen creuers a Palma.

L'any 2019 les Balears varen ser la comunitat que va rebre més creuers de tot l'Estat, amb un total de 818 vaixells. En total hi va haver 9.310.788 passatgers que varen passar pels ports de les Illes, una xifra que va suposar un increment d'un 4,1% respecte de l'any anterior, el 2018. A més de la massificació que suposa aquesta arribada de turistes, experts en contaminació atmosfèrica han reclamat una reducció de les emissions de sofre que generen els creuers, una mesura que, segons el químic alemany Axel Friedrich, evitaria unes 6.000 morts prematures a l'any a la Mediterrània.

L'any 2017, Palma va ser la segona ciutat europea més contaminada per aquestes embarcacions. Concretament, un estudi realitzat per Transport & Environment determinava que els 87 creuers que varen arribar a Palma l'any 2017 varen emetre quasi deu vegades més diòxid de sofre que tots els cotxes de la ciutat. També varen emetre tant de nitrogen com un 56% dels vehicles que varen circular per Palma durant l'any.

stats