Transport
Societat 13/07/2022

Un 23% més d'usuaris utilitzen el transport públic que abans de la pandèmia

El conseller de Mobilitat ha assenyalat que estan en contacte amb el Ministeri de transports per parlar de les noves mesures anunciades

Blanca Orell
2 min
Autobusos del TIB.

PalmaEl nombre d'usuaris de bus, tren i metro va augmentar un 23,25% durant el primer semestre de l'any 2022 respecte del mateix període del 2019, segons el balanç fet per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. "L'augment de les freqüències ha suposat un increment molt important d'usuaris", ha argumentat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí. Aquesta ampliació s'ha fet "assumint que tenim un cost dels combustibles més elevat, sense repercutir en cap pujada dels preus", ha destacat; l'objectiu ha estat "facilitar l'accés de la ciutadania al transport públic".

Els resultats d'aquest balanç, en què s'han comparat les dades amb l'any 2019, l'últim any abans de la pandèmia, reflecteixen una tendència de creixement constant. Per àrees, el creixement a la xarxa de bus és d'un 33,74%; de gener a juny, 5.885.965 usuaris han viatjat amb bus. I, més concretament, el mes de juny s'ha comptabilitzat un 43,80% més d'usuaris que el juny del 2019, 1.758.982.

En el cas del tren, la tendència també és de creixement, amb un 7,40% més que el primer semestre del 2019 i un 18,75% més que el juny de fa dos anys. En total, els primers sis mesos del 2019, 2.857.607 usuaris varen viatjar en tren; enguany, 3.069.033. Aquest passat mes de juny es varen comptabilitzar fins a 544.780 usuaris.

30.667 noves targetes intermodals

Pel que fa a l'ús de la targeta intermodal, s'han expedit 30.667 noves targetes els darrers sis mesos, un 72% més que el mateix període de l'any 2019. Així tot, coincidint amb l'inici de la temporada d'estiu, s'ha incrementat l'ús de la targeta de crèdit; al bus, el 53% dels viatges es fan amb targeta Intermodal, el 30% amb targeta bancària i la resta, el 17%, amb el bitllet senzill a bord. A la xarxa de tren el més usat és la targeta intermodal.

Nova web

Una altra novetat que han presentat aquest dimecres és la nova web del TIB. Aquesta permet veure on és el bus en temps real, consultar l'horari de les pròximes sortides triant la parada o estació, trobar el recorregut més ràpid amb transport públic amb el cercador i veure quin títol de transport és el més adequat per a cada viatge.

També, a partir d'ara qui desitgi comprar un bitllet de manera anticipada ho podrà fer amb el bitllet en línia, i l'usuari pot continuar carregant el saldo de la seva targeta Intermodal des de la web.

Mesures per a la reducció dels preus

Sobre les mesures anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el debat d'Estat de la Nació, Marí ha destacat que són "benvingudes totes les mesures de foment del transport públic", i que, des del Govern, estan "en contacte amb el Ministeri de transports per veure com s'articularan aquestes mesures a les Illes", afegint que "la xarxa ferroviària de Mallorca és comparable al sistema de rodalies".

stats