Societat 10/01/2022

L'era postpandèmia incrementa l'ús del transport públic, segons el Govern

El nou sistema tarifari del TIB dispara la demanda de la targeta intermodal

ARA Balears
2 min
Autobusos del TIB.

La xarxa del Transport de les Illes Balears (TIB), de bus, tren i metro, ha mogut més d'onze milions d'usuaris durant el 2021, la qual cosa suposa un 69% més de la demanda del 2019. Així ho ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, durant la presentació de les xifres anuals que també mostren com el nou sistema tarifari del TIB ha disparat les expedicions de la targeta intermodal .

Cal recordar que el nou sistema tarifari ha estat objecte de debat durant l'any 2021. Amb el nou criteri, hi ha un preu base que es va reduint en funció dels viatges que es facin, però aquest sistema només s’aplica als titulars de la targeta intermodal. Aquest fet es pot relacionar amb l'augment d'expedicions de la targeta intermodal en el recompte anual de la Conselleria, en el qual figura que s'han fet 46.058 targetes noves el 2021 i que ja és el sistema de pagament que empren el 65,6% d'usuaris.

A més, el canvi en el sistema tarifari ha reduït el preu mitjà del viatge, tenint en compte que el preu mitjà ha passat de 2,03 euros durant l’any 2019 a 1,85 euros el 2021, segons el Govern.

Igualment, s'han registrat més usuaris en el bus que a la xarxa ferroviària de tren i metro, amb 6 milions i 4 milions d'usuaris anuals, respectivament. En concret, és en els darrers mesos de l'any quan creixen els usuaris del TIB. Per l'Associació d'Usuaris del Tren, el transport públic de carretera ha millorat i augmentat molt l'oferta, però lamenten que en el cas del tren no ha estat així.

Una altra de les novetats de l'any en el TIB ha estat l'ampliació de la gratuïtat dels viatges fins als menors de setze anys. L'efecte es valora positivament, ja que ha fet que es multipliqui el nombre d’usuaris d’aquest tram d’edat. En concret, s’ha passat de 21.543 usuaris el gener a 66.062 el setembre (a mitjan aquest mes la mesura va entrar en vigor) i fins a arribar a 99.540 usuaris el desembre.

Cal recordar que la integració tarifària del TIB amb l’EMT de Palma es va completar el novembre passat. Un conveni que, segons els càlculs, s'ha aprofitat en 38.863 viatges amb la targeta TIB a l’EMT des del mes de juliol.

Pel que fa a la creació de més infraestructura, el conseller Marí ha destacat que enguany es començaran projectes nous, com l’ampliació del metro al Parc Bit i el nou baixador de tren a la ciutat d’Inca, mentre avança la tramitació d’altres iniciatives, com el del tramvia de Palma.

Igualment, per l'Associació d'Usuaris del Tren, ampliar el metro al Parc Bit no aportarà gaire usuaris al servei ferroviari i no descongestionarà carreteres, segons expliquen fonts de l'entitat, que reclamen que és prioritari el tren d'Alcúdia i Artà. "El metro al Parc BIT i a Son Espases són projectes més mediàtics que no pas urgents i necessaris", asseguren.

stats