Astronomia

Atents al cel: arriba un breu eclipsi de Lluna

El fenomen tindrà lloc la matinada d'aquest dilluns, però els núvols poden fer la guitza

2 min
L’eclipsi de lluna que s’espera aquesta matinada coincidirà amb la lluna plena més grossa de l’any.

BarcelonaLa primavera comença amb ganes pel que fa a l’astronomia. Només cinc dies després d’haver entrat en la nova estació, ja tenim aquí la primera cita destacada amb el cel. Estem parlant de l’eclipsi de Lluna que hi haurà la matinada d'aquest dilluns, 25 de març.

No obstant això, serà un eclipsi penumbràtic. És a dir, que la Lluna simplement s’enfosquirà una mica, però en cap moment veurem oculta cap part del satèl·lit. Val a dir que el fenomen tindrà lloc just abans de la posta de la Lluna i que serà visible poca estona a casa nostra. Per tant, haurem de matinar si volem observar-lo, tot i que els núvols poden fer-nos la guitza.

On i quan podem veure l’eclipsi?

L’eclipsi penumbràtic de Lluna començarà dilluns a les 5.53 h de la matinada (hora catalana). Serà a partir de llavors quan el satèl·lit es començarà a enfosquir i perdrà part de la seva brillantor. Serà visible a simple vista i haurem de mirar en direcció oest.

Amb tot, caldrà ser puntuals, ja que la Lluna es pondrà per l’horitzó al cap d’una hora, just abans de les set del matí. Serà també en aquell moment quan el sol començarà a despuntar per l’est. Per tant, tindrem un petit marge de temps per poder veure l’inici d’aquest fenomen astronòmic, que coincidirà amb la primera Lluna plena de la primavera.

D’aquesta manera, l’eclipsi durarà més estona com més a ponent ens trobem. Els millors llocs per observar-lo seran zones àmpliament planes o cims de muntanya, sense edificis ni muntanyes que impedeixin veure l’horitzó. L’altre factor a tenir en compte serà la meteorologia, ja que els núvols aniran a més i podrien obstruir la visió del cel, especialment al sud i a la costa.

Aquí només podrem gaudir de l’eclipsi durant una hora i no gaudirem del seu punt àlgid, ja que la Lluna ja estarà per sota de l’horitzó. Però el fenomen durarà un total de 4 hores i 39 minuts i serà visible al continent americà, a l’est de l’Àsia, a l’oest de l’Àfrica i en gran part de l’oest d’Europa.

Quan es produeix un eclipsi de Lluna?

Un eclipsi de Lluna es produeix quan la Terra s’interposa entre el satèl·lit en la seva fase plena i el Sol. És en aquest precís moment que el nostre planeta imposa la seva ombra sobre la Lluna, que deixa de rebre la llum solar i s’enfosqueix.

Hi ha tres tipus d’eclipsis de Lluna: el primer és el total, en què la Lluna queda completament eclipsada per l’ombra de la Terra; el segon és el parcial, quan només queda tapada una part del satèl·lit, i el tercer és el penumbràtic, en què la Lluna només es veu afectada per la penombra de la Terra i simplement queda una mica enfosquida. Aquest últim cas és el que tindrà lloc dilluns.

stats